ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρία τέλος: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Καλοκαιρία τέλος: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Πιο ταιριαστές με την εποχή θα είναι από αύριο Κυριακή 22 Νοεμβρίου οι καιρικές συνθήκες στη χώρα σύμφωνα με την ΕΜΥ, η οποία εξέδωσε μάλιστα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από αύριο Κυριακή, προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους τοπικά θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Ειδικότερα:

• Την Κυριακή, βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο και πιθανόν τη Δυτική Μακεδονία.

• Τη Δευτέρα τα παραπάνω φαινόμενα εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές θα επηρεάσουν την Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα θα πνέουν άνεμοι 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή:

Για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά όπου τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή ενίσχυση των νοτίων ανεμών στα 7 μποφόρ και στο αιγαίο τοπικά στα 8. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Στην Αττική, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και σταδιακά στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες θα έχει και η Θεσσαλονίκη, με ανέμους από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική Μακεδονία.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και από το απόγευμα πιθανόν 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και από το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Λευκάδα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 22/11
Καιρός: στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς τη δυτική Μακεδονία, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά στο βόρειο αιγαίο 8 μποφόρ. Στα βορειοδυτικά από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε υψηλή για την εποχή επίπεδα.

Οδηγίες προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχετικές ειδήσεις