ΚΑΙΡΟΣ

Τι δείχνουν τα Μερομήνια για το φετινό καλοκαίρι

Τι δείχνουν τα Μερομήνια για το φετινό καλοκαίρι

Πότε θα έχουμε καύσωνες, πότε θα πιάσουν μπουρίνια – Πώς θα κυλήσει ο Ιούνιος, τι καιρό θα κάνει τον Ιούλιο

Τα Μερομήνια έχουν φανατικούς υποστηριχτές αλλά και πολλούς που τα αμφισβητούν.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου.

Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Η πρόγνωση του καιρού γινόταν τον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα.

Τα «μερομήνια» αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει, όμως, πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Είναι αλήθεια πως πολλές φορές επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις τους κάνοντας ακόμα και τους επιστήμονες να απορούν.

Για να δούμε λοιπόν τι προβλέπουν τα Μερομήνια για το φετινό καλοκαίρι:

Ιούνιος 2016

Αρχές μήνα ( 1 έως 13 ): Ο Ιούνιος θα ξεκινήσει με νεφώσεις και τοπικές βροχοπτώσεις κυρίως στα δυτικά ορεινά τμήματα, μετά τις 4 περίπου του μήνα αναμένουμε σημαντική βελτίωση του καιρού χωρίς όμως να λείψουν κάποιες συννεφιές πάλι στις 10 με 13 του μήνα. Δροσερές οι αρχές του μήνα από θερμοκρασιακής άποψης.

Μέσα μήνα ( 14 έως 23 ): Στα μέσα του Ιουνίου περιμένουμε σημαντική επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με καταιγίδες που τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Η κακοκαιρία τοποθετείται το διάστημα 17 με 19 του μήνα περίπου. Ύστερα αναμένουμε σταδιακή ύφεση.

Τέλη μήνα ( 24 έως 30 ): Τα τέλη του Ιουνίου αναμένουμε ηλιόλουστες ημέρες με απουσία ανέμων και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ιούλιος 2016

Αρχές μήνα ( 1 έως 14 ): Καλός ο Ιούλιος μέχρι και τις 10 περίπου του μήνα χωρίς ιδιαίτερα ζεστές ημέρες για καλοκαίρι καθώς και αρκετή νηνεμία. Από της 10 και μετά θα ξεκινήσουν κάποιες αστάθειες στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα.

Μέσα μήνα ( 15 έως 24 ): Μετά τις 15 αναμένουμε να σημειωθούν κάποιες καταιγίδες στα βόρεια και δυτικά τμήματα και κατά περιόδους και στα υπόλοιπα κεντρικά.

Τέλη μήνα ( 25 έως 31 ): Στο τέλος του μήνα ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος με κάποιες παροδικές νεφώσεις άνευ σημασίας κατά τη διάρκεια κάποιων ημερών του.

Ο Αύγουστος όπως καταλάβατε δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς είναι ο μήνας σύμφωνα με τον οποίο βγαίνουν οι προβλέψεις όλου του χρόνου.

Σχετικές ειδήσεις