ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός live: Στο έλεος του χιονιά Κύμη, Αλόννησος και Σκόπελος - Πού θα χιονίσει σήμερα

Καιρός live: Στο έλεος του χιονιά Κύμη, Αλόννησος και Σκόπελος - Πού θα χιονίσει σήμερα

Ειδήσεις για τονκαιρό: Στην... κατάψυξη παραμένει για μια ακόμα ημέρα το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας καθώς ο αντικυκλώνας «Αριάδνη» έχει «χτυπήσει» τη χώρα με ιδιαίτερη μανία - Δυο πολίτες αγνοούνται στην Κύμη -Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αλόννησος, Σκόπελος και Κύμη

ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ «ΠΑΓΩΣΑΝ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Ολέθριο είναι το πέρασμα του χιονιά από τη χώρα, καθώς έχει αφήσει πίσω του δύο νεκρούς και μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση αλλά και την κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές περιοχές απ' άκρη σ' άκρη της επικράτειας.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς δύο άνθρωποι αγνοούνται σε χωριά της Κύμης.

Πρόκειται για έναν άνδρα από το χωριό Ταξιάρχες κι έναν κτηνοτρόφο από το χωριό Ενορία.

Διαβάστε περισσότερα για τους αγνοούμενους ΕΔΩ

kairos2

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα παραμείνει στο «μάτι» του χιονιά έως και την Πέμπτη, με την επιδείνωση να αρχίζει τις επόμενες ώρες από τα δυτικά.

Διαβάστε εδώ όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το έκτακτο δελτίο

Το κύμα κακοκαιρίας αποδείχθηκε φονικό για δύο συνανθρώπους μας σε Ναύπακτο και Κομοτηνή. Ένας 77χρονος, που για ώρες είχε χαθεί στην περιοχή Πιτσιναίικα Ναυπακτίας, αν και εντοπίστηκε ζωντανός, κατέληξε τελικά στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, πιθανότατα από υποθερμία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ

Στην Κομοτηνή, μία 78χρονη διακομίσθηκε νεκρή, αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο νοσοκομείο της πόλης, από εισπνοή αναθυμιάσεων, σύμφωνα με τον διοικητή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, Γιώργο Φιλιππίδη. Η 78χρονη είχε ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθεί, καθώς στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αναθυμιάσεις, γεγονός που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους σε Εύβοια και Σποράδες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σκόπελος και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την Αλόννησο, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά των Σποράδων, όπου το χιόνι στην μεν Σκόπελο έφθασε το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στην δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο.

Η κατάσταση κυρίως στην Αλόννησο είναι απελπιστική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αφού δεν ηλεκροδοτείται η Αλόννησος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Παράλληλα δεν υπάρχει υδροδότηση στα κτίρια του νησιού, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και πολικών θερμοκρασιών.

Οι δρόμοι στην Αλόννησο είναι αδιάβατοι, στο Πατητήρι που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, το χιόνι έχει φθάσει το 1,5 μέτρο, ενώ στην Παλιά Αλόννησο ξεπερνά και τα 2 μέτρα. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στους οικισμούς Βότση,Ρουσούμ Γυαλός και Στενή Βάλλα ,όπου είναι αδύνατη η οδική προσέγγιση.

Στην γειτονική Σκόπελο το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο στην Χώρα και όλοι οι δρόμοι είναι χιονισμένοι. Κλειστός παραμένει και ο βασικός δρόμος του νησιού από την Χώρα Σκοπέλου προς το Ελιος, το Λουτράκι και τη Γλώσσα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βασιλούδη που μίλησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

kairos skopelos

Καταβάλλονται προσπάθειες αποχιονισμού των δρόμων, αλλα οι χαμηλές θερμοκρασίες-πρωτόγνωρες για το νησί-έχουν ακινητοποιήσει και τα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, το νησί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητείται να ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, για την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών ζωής.

Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια

Η Κύμη παραμένει αποκλεισμένη από τα χιόνια που έχουν φτάσει τα δύο μέτρα. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής ο δήμος Κύμης - Αλιβερίου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μηχανήματα του στρατού έσπευσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, το χιόνι έχει ξεπεράσει τα δύο μέτρα και έχουν κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο.

kairos evoia

Δύο άνδρες απεγκλωβίστηκαν από τη Μουρτερή και αρκετοί νεφροπαθείς και νοσηλευτές χρειάστηκαν την παρέμβαση της Πυροσβεστική για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Στο Πήλιο το χιόνι είναι άφθονο, αλλά ο πάγος δυσκολεύει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στο Πήλιο χρειάζονται αλυσίδες αφού η θερμοκρασία στα Χάνια είναι στους -13 βαθμούς, ενώ στον Βόλο μόλις και άγγιξε το μηδέν.

Νέες χιονοπτώσεις στη Μυτιλήνη

Ισχυρή νέα χιονόπτωση σημειώνεται σήμερα (09/01) από τις πρώτες πρωινές ώρες, στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ιδιαίτερα έντονη είναι η χιονόπτωση σε όλη τη δυτική μεριά του νησιού όπου έχει φτάσει μέχρι τις ακτές της Ερεσού και του Σιγρίου, ενώ στις περιοχές Φίλιας και Σκαλοχωρίου φτάνει ήδη το μισό μέτρο!

Σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα συνεργεία με μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιχειρούν ξανά από τα χαράματα παρά την καταπόνηση των περασμένων ημερών, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στους παγωμένους δρόμους.

Ισχυρή χιονόπτωση από τα ξημερώματα πλήττει και τον Άη Στράτη όπου έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις ακόμα και μέσα στον οικισμό του νησιού.

Παράλληλα, από τα χαράματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο.

Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις οδούς:

- Χίου - Καρδαμύλων, από το ύψος του Θόλους και βορειότερα.

- Χίου - Βολισσού, μετά από το από το Αίπος.

- Χίου - Αυγωνύμων, από το ύψος των Καρυών μέχρι και τα Αυγώνυμα.

Ήδη συνεργεία του δήμου Χίου και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου προσπαθούν προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.

Διαβάστε ΕΔΩ τη νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας για το ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Η επιστροφή στα σχολεία... θ΄αργήσει κι άλλο

Λόγω της κακοκαιρίας κλειστά έμειναν τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας. Καθώς ο χιονιάς και οι πολικές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν πολλοί δήμοι αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία τους και αύριο Τρίτη

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά σε ποιες περιοχές δεν θ' ανοίξουν και αύριο τα σχολεία

Δείτε πού θα χιονίσει σήμερα

Στην Αττική ο χιονιάς αναμένεται να χτυπήσει από το απόγευμα και κυρίως από το βράδυ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΑΝΤ 1, ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα χιονίσει κυρίως στα ορεινά και στις βόρειες περιοχές, ενώ χιόνια θα πέσουν ακόμα και μέσα στο Λεκανοπέδιο. Μάλιστα, όπως τόνισε, κατά τόπους χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το πρωί της Τρίτης (10/01) και στις ακτές της Αττικής, όπως σε Ραφήνα και Μαραθώνα.

Δείτε εδώ την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα, 9 Ιανουαρίου, λίγες νεφώσεις αναμένεται να αναπτυχθούν στην Αττική οι οποίες κατά περιόδους θα είναι αυξημένες κυρίως από το βράδυ, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στη Θεσσαλονίκη οι οποίες θα είναι κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά του νομού και από τη νύχτα και στην πόλη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως -2 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική, οπού θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το βράδυ έως 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -12 έως -01 βαθμους Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο, κυρίως από το απόγευμα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, οι οποίες από το απόγευμα στα ανατολικά και νότια θα ενταθούν. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τη νύχτα στη νότια Πελοπόννησο.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και βροχές η χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά και τη νύχτα πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία έως 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία και στο νησί της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό στο Οροπέδιο Λασιθίου το θερμόμετρο δείχνει - 14 , θερμοκρασία που καταγράφει ιστορικό ρεκόρ ψύχους για την Κρήτη, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες ορεινές περιοχές με τον υδράργυρο να πέφτει ακόμα και 10 βαθμούς υπό το μηδέν.

Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα Ανώγεια, καθώς επίσης στην Αγία Βαρβάρα, στο Αρκαλοχώρι, στην Επισκοπή Πεδιάδος και άλλες περιοχές.

Εν τω μεταξύ στα Χανιά, δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» προς την Αθήνα. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επόμενες πτήσεις.

Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή με το αεροδρόμιο Χανίων (2821083800) ώστε να ενημερωθούν για τις ώρες των πτήσεων και τυχόν αλλαγές, που πιθανόν θα υπάρξουν.

Δείτε βίντεο από τη διαδρομή Ηράκλειο - Αρχάνες:

(Πηγή: cretalive.gr)

Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των χιονοπτώσεων σημειώνονται και στις Οινούσσες.

Το νησί παραμένει χωρίς σταθερή τηλεφωνία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Οινουσσών, Στέφανο Βογιατζή.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ





Σχετικές ειδήσεις