ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες και... βροχές η Κυριακή!

Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες και... βροχές η Κυριακή!

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, Κυριακή (25/6/2017), ενώ τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά κυρίως της δυτικής χώρας

Πού θα βρέξει το απόγευμα - Πότε φθάνει στη χώρα μας ο Αφρικανικός καύσωνας

Στα ανατολικά θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις μέχρι 5 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στην Κρήτη η μέγιστη τοπικά 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Μυτιλήνη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, πολύ θερμές αέριες μάζες, οι οποίες καταφθάνουν από τη Βόρεια Αφρική, θα επηρεάσουν όλες τις βαλκανικές χώρες, και επομένως και την Ελλάδα, από την ερχόμενη Πέμπτη (29/06/2017).

Σύμφωνα με το γνωστό μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, η έκταση που θα καλύψουν τα φαινόμενα θα είναι τόσο μεγάλη, που θα επηρεαστούν και τμήματα της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία) ή ακόμη και της Ρωσίας.

Διαβάστε αναλυτικά τι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Καλλιάνος:

«ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕ 42°C

Η κίνηση των θερμών αερίων μαζών από τη Δυτική Ευρώπη εξελίσσεται ακριβώς με τον τρόπο που σας είχα ενημερώσει από τις προηγούμενες ημέρες, με τον υδράργυρο σήμερα Σάββατο να ξεπερνά ακόμη και τους 37-38°C, ενώ τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα φλερτάρει ακόμη και με τους 39-40°C.

* 37-38°C ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Αυτή που βιώνουμε είναι η πρώτη αξιόλογη θερμή εισβολή για το φετινό καλοκαίρι. Και σε γενικές γραμμές, μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οι θερμοκρασίες θα φτάνουν περίπου σε αυτές τις τιμές, αν σκεφτούμε ότι από τη Δευτέρα αναμένεται μια πολύ μικρή πτώση της θερμοκρασίας(1-2°C). Δηλαδή καθημερινά οι τιμές στα θερμόμετρα στις ηπειρωτικές περιοχές που είναι ευπαθείς στη ζέστη θα αγγίζουν τους 36-37°C και τοπικά τους 38°C έως και την ερχόμενη Τετάρτη, ίσως πολύ τοπικά ακόμη και τους 39°C.

* ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΟΙ ΜΠΟΡΕΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ-ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ

Επίσης, είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για να εκδηλώνονται μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το αποτέλεσμα θα είναι η ανακούφιση από τη ζέστη τουλάχιστον για τους κατοίκους αυτών των τμημάτων.

* ΕΡΧΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ) ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Αυτό που παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι από την ερχόμενη Πέμπτη, πολύ θερμές αέριες μάζες θα προέλθουν από την Βόρεια Αφρική και θα επηρεάσουν όλες τις Βαλκανικές χώρες και επομένως και την Ελλάδα. Μάλιστα, η έκταση που θα καλύψουν αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα είναι τόσο μεγάλη, που θα επηρεαστούν και τμήματα της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία) ή ακόμη και της Ρωσίας.

* ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Με τα τελευταία update των προγνωστικών μοντέλων να επιμένουν σε ισχυρό κύμα καύσωνα από την ερχόμενη Πέμπτη, αυτό που πρέπει να σας πω, είναι ότι:

- Οι ηλικιωμένοι

- Τα μικρά παιδιά

- Τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα και

- Τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα,

θα πρέπει από την ερχόμενη Πέμπτη να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από τις 11πμ έως και τις 5μμ. Στις παραλίες προφανώς όλοι σας θα πρέπει να πίνετε υγρά, να προφυλάσσεστε με αντηλιακές κρέμες και ασφαλώς να κάθεστε κάτω από τον ίσκιο.

* ΗΔΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟΙ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καύσωνας της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι ισχυρός και διάρκειας 2-3 ημερών. Και όταν λέω ισχυρός, εννοώ ως προς τις θερμοκρασίες και όχι τόσο ως προς τη διάρκεια του. Αν και η αλήθεια είναι, ότι μέχρι να φτάσουμε στην ερχόμενη Πέμπτη, θα επικρατεί αρκετή ζέστη με αποτέλεσμα να είμαστε κάπως "εξασθενημένοι" για να υποδεχτούμε αυτή την σημαντική θερμή εισβολή.

* ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ 42°C

Χωρίς να θέλω να σας αγχώσω, προσπαθώ τουλάχιστον να σας προετοιμάσω, διότι αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40-41-42°C, τοπικά ίσως και παραπάνω. Σίγουρα, αυτές οι θερμοκρασίες δεν είναι φυσιολογικές για την εποχή και σίγουρα, πολλές φορές, δεν είναι και ανεκτές από το σώμα μας.

* ΚΑΛΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΤΕΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Σας παρακαλώ θερμά να κοινοποιήσετε το παραπάνω κείμενο ώστε να γίνει Πανελλαδικά γνωστή η εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βρεθούν μέσα σε χώρους με ήπιες θερμοκρασίες και κλιματιστικά.

Υ.Γ. : Για οποιαδήποτε αλλαγή στα προγνωστικά στοιχεία (εύχομαι να αλλάξουν λίγο τα δεδομένα και να έρθουν πιο "δροσερές" αυτές οι αέριες μάζες) θα σας ενημερώσω πάλι με επόμενες ανακοινώσεις μου.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους.

Πάντα μαζί σας, διότι πρέπει να ενημερώνεστε σωστά, αναλυτικά και προπαντός έγκαιρα».

Σχετικές ειδήσεις