ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: H «Μέδουσα» χτύπησε αλύπητα την Ελλάδα – Καταιγίδες, καταστροφές και χαλάζι

Καιρός: H «Μέδουσα» χτύπησε αλύπητα την Ελλάδα – Καταιγίδες, καταστροφές και χαλάζι

Καιρός τώρα: Ανυπολόγιστες οι ζημιές στις καλλιέργειες – «Λευκά» τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο από τη χαλαζόπτωση – Πυρκαγιά από κεραυνό στην Αχαΐα – Παραλίγο τραγωδία στο κολυμβητήριο Πατρών - Η «Μέδουσα» απειλεί σήμερα, Δευτέρα, την Αθήνα - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Εν μέσω καλοκαιριού η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Μέδουσα» άφησε το σημάδι της σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρωτοφανής, για τα δεδομένα της εποχής, κακοκαιρία, από το Σάββατο, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες. Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ οι ζημιές από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες.

Απεγκλώβισαν ζευγάρι από το όχημά του στο Κιάτο

Μεγάλα ήταν και τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Στο Κιάτο, ζευγάρι ηλικιωμένων εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του εξαιτίας της βροχής. Η ζωή τους δεν κινδύνευσε αλλά χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν.

Πάτρα: Έσπασε τζαμαρία στο κολυμβητήριο εν ώρα αγώνων

Μεγάλη τζαμαρία του κλειστού κολυμβητηρίου ΠΕΠΑΝΟΣ στην Πάτρα υποχώρησε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων αθλητών.

Η μεγάλη κατασκευή με σίδερα και τζάμια, κατέρρευσε στην πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων, εκεί που βρίσκεται η βοηθητική πισίνα και γίνονται οι καταδύσεις.

Όπως είπε στο tempo24.gr ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Νίκος Κανελάκης ευτυχώς δεν κινδύνευσε κανείς άνθρωπος παρά μόνο δύο αυτοκίνητα έχουν υποστεί υλικές ζημιές όταν το κομμάτι που αποκολλήθηκε έπεσε πάνω στα οχήματα. Όπως είπε ο κ. Κανελλάκης, λόγω της κακοκαιρίας, κάποια στιγμή ένα ισχυρό ρεύμα αέρα δημιούργησε δυνατό ρεύμα "χτύπησε" τις εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να υποχωρήσει μεγάλη τζαμαρία. Το Πρωτάθλημα όπως τόνισε ο κ. Κανελλάκης διεξάγεται κανονικά, ενώ στο χώρο κλήθηκε και η Αστυνομία.

Εκατοντάδες κεραυνοί και προβλήματα στην Αχαΐα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά το βράδυ της Κυριακής (16.07.2017) εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αχαΐας. Στο Ρίο – Αντίρριο, οι ισχυροί άνεμοι έκοψαν κάβους πλοίου, ενώ η Πυροσβεστική σε πολλά σημεία της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής δέχτηκε κλήσεις για απάντηση υδάτων.

Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε και επενέβη σε δεκάδες περιπτώσεις καθώς στο κέντρο της Πάτρας, την Κάτω Αχαγιά, τα Βραχναίϊκα, το Μιντιλόγλι, τον Καστελόκαμπο, το Ρίον, το Ακταίον τα Σελιανίτικα, τον Λόγγο και το Αίγιο, σημειώθηκαν πλημμύρες τόσο στο οδικό δίκτυο της παλαιάς εθνικής οδού όσο και μέσα στην πόλη.

Έκλεισε η Εθνική Οδός Πατρών - Πύργου

frd
patra odos
metsovo1
metsovo2
vroxi
ektropi
0050045515 20108604 1554219111275911 6569502752714902114 n
1
agrinio mpourini 2

Δύσκολες καταστάσεις δημιούργησε το βράδυ της Κυριακής στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου η σφοδρή χαλαζόπτωση, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Μάλιστα, το ρεύμα προς Πάτρα έκλεισε, ενώ σε πολλά σημεία του συγκεκριμένου δρόμου οι οδηγοί ακινητοποίησαν τα οχήματά τους, εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας.

Προβλήματα υπάρχουν και στο επαρχιακό δίκτυο στην περιοχή της Χαλανδρίτσας, όπου λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Λίγο πριν τις 20:00 την Κυριακή, πυρκαγιά ξέσπασε στη θέση «Μαύρη Μύτη» στη Λακκόπετρα Αχαΐας. Η φωτιά εκδηλώθηκε μετά από την πτώση κεραυνών σε δασική έκταση. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δέκα πυροσβέστες.

Νωρίτερα, λίγα λεπτά μετά τις 18:30, φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη θέση Κρίνος της Δυτικής Αχαΐας. Η πυρκαγιά ξέσπασε έπειτα από πτώση κεραυνών κοντά σε σπίτια που βρίσκονται στον οικισμό «Μπούκουρα». Τελικώς, η φωτιά τέθηκε υπό ελεγχο λίγο μετά τις 20:30. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος επτά οχήματα της πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν απειλήθηκαν κατοικίες.

Καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής (16/07/2017) η Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία και ο Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρέμεναν σε πλήρη επιφυλακή.

Καταστροφικό χαλάζι στο Μέτσοβο

Πυκνό χαλάζι, ωστόσο, έπεσε και στο ορεινό Μέτσοβο. Το πέρασμα της «Μέδουσας» περικύκλωσε την περιοχή, αφήνοντας πίσω του έναν λευκό κλοιό πάγου, ο οποίος προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές σε αμπελώνες κι άλλες αγροτικές καλλιέργειες.

Επίσης, σφοδρές καταιγίδες και έντονες χαλαζοπτώσεις έπληξαν και τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, τμήμα της περιοχής του Ζαγορίου αλλά και της Λάκκας Σουλίου.

Θεσσαλονίκη

Μικροπροβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη. Η κακοκαιρία προκάλεσε συσσώρευση υδάτων σε γήπεδο στην περιοχή της Τριανδρίας, με το νερό εν συνεχεία να πλημμυρίζει τμήμα του οδοστρώματος.

(Πηγή φωτό: thestival.gr)

Σύμφωνα με πληροφορίες από το thestival.gr, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, σημειώθηκε εκτροπή ενός Ι.Χ. οχήματος στον επαρχιακό δρόμο Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αυτοκίνητο επέβαινε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, το οποίο τραυματίστηκε ελαφρά.
Στο σημείο χρειάστηκε να συνδράμει η πυροσβεστική με τρία οχήματα και έξι άνδρες για τον απεγκλωβισμό των δύο ατόμων, τα οποία μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, δύο οχήματα συγκρούστηκαν το απόγευμα της Κυριακής (16/07/2017) στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη στο ύψος του Τσάνταλη.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα δύο οχήματα, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

Λάρισα

(Πηγή φωτό: Thessalianews.gr)

Την ίδια ώρα, οι έντονες βροχές δημιούργησαν προβλήματα και όσους κινήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο της Λάρισας.

Σύμφωνα με το Thessalianews.gr, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο δρόμο Λάρισας – Τρικάλων, καθώς στο κομμάτι Κουτσόχερο – Ζάρκο η ορατότητα λόγω βροχής ήταν σχεδόν μηδενική, με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί να αναγκαστούν να σταματήσουν τα οχήματά τους.

Παράλληλα, αρκετές κλήσεις για πλημμυρισμένα φρεάτια σε δρόμους της Λάρισας δέχθηκαν η πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και η δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΛ λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, ενώ αρκετοί δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν από τη μεγάλη ποσότητα νερού που συνεχίζει να πέφτει.

Σέρρες

Το περάσμα της «Μέδουσας» προκάλεσε, ωστόσο, μεγάλα προβλήματα και στο νομό Σερρών.

Σύμφωνα με το Infonews.gr, χωριά όπως ο Χριστός αλλά και η Αναγέννηση πλημμύρισαν, ενώ δρόμοι, χωράφια και αυλές σπιτιών μετατράπηκαν σε λίμνες, με τους κατοίκους να κάνουν ό,τι μπορούν για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους.

Ισχυρή βροχόπτωση και στο Αγρίνιο

Μπουρίνι έπληξε λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι της Κυριακής το Αγρίνιο αλλάζοντας άρδην το τοπίο στην πόλη.

Για περίπου 30 λεπτά υπήρξε έντονη βροχόπτωση, η οποία σε ορισμένες περιοχές συνοδεύτηκε από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ, το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» και την Αττική.

Πού και πότε θα εκδηλωθούν σήμερα επικίνδυνα φαινόμενα

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στο Ιόνιο, τα Ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στα νησιά των βορείων Κυκλάδων. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στα δυτικά. Βόρειοι άνεμοι στα πελάγη 6 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 Μποφόρ. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Στην Αττική νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνεις 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 20 ως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνεις 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία-Θράκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνεις 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνεις 4 με 5 μποφόρ και στις βορειότερες περιοχές 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων. Βαθμιαία εξασθένιση από το απόγευμα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνεις 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι - βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και στα νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη τιμή 2 έως 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Για αύριο, Τρίτη (18/07) στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια πιθανόν κατά τόπους ισχυρές το πρωί. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά.




Σχετικές ειδήσεις