ΕΛΛΑΔΑ

Στα λευκά η Ελλάδα

Στα λευκά η Ελλάδα

Πολικές θερμοκρασίες, παγετός και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Ήδη από το πρωί, Πάρνηθα και Πεντέλη έχουν αρχίσει να ντύνονται στα λευκά, με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται υπό τoυ μηδενός.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -1 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού από -4 έως 01 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα στα δυτικά του νομού για ασθενή χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -05 έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς κατά κανόνα χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, εκτός από τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα. Οι άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική Μακεδονία. Πιθανώς τις πρωινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -06 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός με την ελάχιστη να φτάνει τοπικά στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες αναμένονται στα νησιά του Ιόνιου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τοπικά 7 και στα νότια 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα είναι από -01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από -04 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, στα βόρεια αυξημένες όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Δωδεκάνησα από 5 έως 10 και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από -01 έως 04 βαθμούς Κελσίου.
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα στους δρόμους λόγω χιονοπτώσεων

Η κίνηση των αυτοκινήτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης έχει ήδη απαγορευτεί από το ύψος του 416 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου.
Παράλληλα, μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ έως το καζίνο.

Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά και Ραφήνα

Σε ισχύ βρίσκεται ο απαγορευτικός απόπλους στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.Τα δρομολόγια με πλοία ανοικτού τύπου από Πειραιά για Αργοσαρωνικό εκτελούνται κανονικά, τα δελφίνια φθάνουν έως την Αίγινα.Τέλος, δεμένα είναι τα πλοία στις γραμμές Νέα Στύρα - Αγία Μαρίνα και Πρίνος - Καβάλα.

Προβλήματα και στις λειτουργίες των σχολείων

Στα Γρεβενά, λόγω του πολικού ψύχους, τα σχολεία θα ανοίξουν αργότερα, στις 09:15, ενώ στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη το κουδούνι θα χτυπήσει στις 10:00. Κανένα πρόβλημα, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει στην Αττική. Κανονικά τα σχολεία και στην Καστοριά.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης τού καιρού που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για:

1. Την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τον παγετό κυρίως στα Ηπειρωτικά, ο οποίος στα Βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

2. Τους θυελλώδεις ανέμους στα Ανατολικά πελάγη που θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ με εξασθένηση το πρωί της Τετάρτης (1-2-12).

3. Τις χιονοπτώσεις στις Ανατολικές όχι μόνο Ηπειρωτικές, αλλά και Νησιωτικές περιοχές, οι οποίες κατά κανόνα θα είναι ασθενείς, εκτός από τη Βόρεια Εύβοια, την Κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα θα είναι εντονότερες.

4. Από το απόγευμα της Τετάρτης (1-2-12) έντονες χιονοπτώσεις προβλέπονται στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά και μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (2-2-12) θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες κυρίως Κεντρικές και Βόρειες Ηπειρωτικές περιοχές.

5. Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής ασθενείς γενικά χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά περιόδους κυρίως στις Βόρειες και Ανατολικές περιοχές.