ΕΛΛΑΔΑ

Αναδρομικό «ψαλίδι» στους μισθούς 50.000 υπαλλήλων

Αναδρομικό «ψαλίδι» στους μισθούς 50.000 υπαλλήλων

Πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ που εντάσσονται από 1η Απριλίου στο ενιαίο μισθολόγιο

Δραματική μείωση στους μισθούς τους θα δουν από τον επόμενο μήνα περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου, εκτός των μειώσεων στις αποδοχές τους κατά 25%, θα πρέπει να αποδώσουν αναδρομικά σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα επιπλέον χρήματα που λάμβαναν από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και την ημέρα που κατατάχθηκαν στο νέο βαθμολόγιο.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος σε ΟΤΑ με 28 χρόνια προϋπηρεσία είχε μηνιαίες μεικτές αποδοχές 1.777 ευρώ με το παλαιό μισθολόγιο.
Με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνει 1.509 ευρώ (μεικτές αποδοχές). Εάν ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο από τον Μάρτιο τότε θα χάσει 268 ευρώ από την εφαρμογή των νέων αποδοχών, ενώ θα πρέπει να αποδώσει και 1.072 ευρώ (268 ευρώ για 4 μήνες) που έλαβε επιπλέον από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι μεικτές αποδοχές που θα λάβει τους μήνες από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο θα είναι 1.115 ευρώ μεικτά (-357 ευρώ κάθε μήνα).


Στον «πάτο» οι μισθοί λόγω δανείων

Καθίζηση των μισθών τους θα δουν όσοι υπάλληλοι έχουν χρεωθεί με δάνεια σε τράπεζες, καθώς με τις νέες μειώσεις στον εφαρμοστικό νόμο και τις αναδρομικές περικοπές, ο μισθός του ενδεχόμενος σε κάποιες περιπτώσει να μειωθεί ακόμα και κατά 50%.

Σε αντίστοιχη κατάσταση θα περιέλθουν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι αμείβονταν με το παλαιό μισθολόγιο μέχρι πρότινος, αφού εκκρεμούσε η απόφαση με την οποία θα καθορίζονταν οι απολαβές τους.

Στη νέα δανειακή σύμβαση αναφέρεται ρητώς ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα όλες οι διατάξεις που προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου.

Παράλληλα, στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ότι το τρέχον έτος δεν θα αποδοθούν μισθολογικές ωριμάνσεις, ενώ τον Ιούνιο θα γίνει μελέτη προκειμένου να διαγνωστεί εάν το νέο βαθμολόγιο «ανεβάζει» το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.

Κινδυνεύουν να μην πληρωθούν δύο μήνες

Να μείνουν απλήρωτοι τους επόμενους 1 ή και 2 μήνες, κινδυνεύουν περισσότεροι από 64.000 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στους οποίους περιλαμβάνονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αποδοχές των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ευθυγραμμίζονται με το νέο μισθολόγιο αλλά αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου του 2011.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα παρακρατηθούν οι επιπλέον αμοιβές που λάμβαναν οι συμβασιούχοι με το παλαιό μισθολόγιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ αναμένεται να ζητηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» τα ποσά που έλαβαν από τον Νοέμβριο ακόμα και οι υπάλληλοι που έληξαν οι συμβάσεις τους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.


Μείωση μισθών σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες

Μείωση στους μισθούς όλων ανεξαιρέτως των αιρετών της Α/βάθμιας και της Β/βάθμιας Αυτοδιοίκησης, των γενικών γραμματέων περιφερειών και δήμων αλλά και των ειδικών συμβούλων των αιρετών μέχρι και 10% περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός του νέου μνημονίου .

Επίσης προβλέπονται κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε συνεδριάσεις συμβουλίων και επιτροπών για τους αιρετούς που κατέχουν θέσεις στη διοικητική ιεραρχία, αλλά και μείωση των αμειβομένων αντιδημάρχων κατά 35%.

Θεσμοθετείται επίσης ο άμισθος αντιδήμαρχος ή αντιπεριφερειάρχης

Συγκεκριμένα οι αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες λαμβάνουν το 75% της αντιμισθίας των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ενώ οι πρόεδροι των συμβουλίων και των νομικών προσώπων λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας των επικεφαλής αιρετών στους ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού.

Παράλληλα, ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει τη μείωση των αμειβόμενων αντιδημάρχων κατά 35% από τις αρχές του 2013. Συγκεκριμένα όσοι δήμοι κάτω των 200.000 κατοίκων διαθέτουν 2 αντιδημάρχους, μόνο ο ένας θα αμείβεται, εάν έχουν 4, τότε θα λαμβάνουν αντιμισθία οι 2 κ.ο.κ. (έως 6 θα αμείβονται οι 4, έως 8 οι 5, έως 9 οι 6, από 10-12 θα αμείβονται οι 7, και από 13 και πάνω θα παίρνουν αντιμισθία οι 8).