ΕΛΛΑΔΑ

Πώς να βρείτε δουλειά στη Γερμανία

Πώς να βρείτε δουλειά στη Γερμανία

Ελάτε να δουλέψετε στη Γερμανία, ήταν η ανοιχτή πρόσκληση της υπουργού Εργασίας της χώρας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τους Ευρωπαίους ανέργους και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Νότο, όπου η ύφεση και η λιτότητα έχουν φέρει απολύσεις, λουκέτα και ανεργία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψει πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε εργαζόμενους με συγκεκριμένες γνώσεις και προσόντα.

Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, η κίνηση αυτή θα βοηθούσε τους ανέργους να βρουν εργασία, αλλά και τη Γερμανία, που θα έβρισκε το κατάλληλο προσωπικό για να συνεχίσει την παραγωγική της δραστηριότητα.

Όσοι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στη Γερμανία, μπορούν να επισκεφθούν την ευρωπαϊκή διαδικτυακή «πύλη» εξεύρεσης Εργασίας EURES, (http://ec.europa.eu/eures/) όπου και μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες.

Μέσω της ιστοσελίδας προσφέρονται πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και κατηγοριών εκπαίδευσης. Από γιατροί μέχρι οδηγοί λεωφορείων και εξειδικευμένοι τεχνίτες κι από προϊστάμενοι πωλήσεων μέχρι καμαριέρες.

Όταν ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να εντοπίσει μια θέση που θεωρεί ότι μπορεί να διεκδικήσει, θα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, είτε στέλνοντας ηλεκτρονικά το βιογραφικό του σημείωμα, είτε με άλλους τρόπους που υποδεικνύει κάθε επιχείρηση (fax, τηλέφωνο).

Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να αναζητήσει κάποιος εργασία είναι να πληκτρολογήσει την ειδικότητα ή τον επαγγελματικό τομέα που τον ενδιαφέρει. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης θέσεων ανάλογα με την εργασιακή σχέση που συνεπάγονται (αορίστου ή ορισμένου χρόνου) ή ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία κάθε εργασίας. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει και επιλέγοντας τις πιο πρόσφατες αγγελίες, ούτως ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες κάποιος να διεκδικήσει μια θέση που δεν έχει καλυφθεί.