ΕΛΛΑΔΑ

«Άνοιξαν» οι ουρανοί σε όλη τη χώρα

«Άνοιξαν» οι ουρανοί σε όλη τη χώρα

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού σήμερα Τετάρτη 18 Απριλίου.

Το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ προβλέπει θυελλώδεις ανέμους σε ΝΑ Αιγαίο, Ικάριο και Καρπάθιο Πέλαγος, θάλασσα Σάμου - Ρόδου - Καστελλόριζου, Ανατολικό - ΝΑ Κρητικό και Ιεράπετρα.

Από το λιμάνι του Πειραιά το πρωί δεν μπορούσαν να φύγουν τα πλοία για Πάρο και Νάξο, ενώ από τη Ραφήνα το πλοίο Θεόφιλος με προορισμό την Τήνο και τη Μύκονο δεν έλυσε κάβους.

Να σημειωθεί ότι τα «Πηνελόπη» και Super Fast με τον ίδιο προορισμό, αποφασίστηκε να φύγουν, αλλά θα φτάσουν έως την Άνδρο κι εκεί θα κριθεί αν θα συνεχίσουν την πορεία τους.

Ωστόσο, από τις 10:00 το πρωί κανονικά πραγματοποιούνται σχεδόν όλα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Τα επιβατηγά- οχηματαγωγά πλοία για Πάρο και Νάξο αναχώρησαν, ενώ κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια και για τον Αργοσαρωνικό.

Πάντως, από τον Πειραιά, δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του «Highspeed 4» για Πάρο, Νάξο, Ίο Θήρα και του «Speedrunner 4» για Σέριφο, Σίφνο και Μήλο, όπως ανακοίνωσαν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Ακόμη, από λιμάνι του Λαυρίου δεν έχουν αναχωρήσει ακόμα το πλοίο "Μαρμάρι" για Κύθνο και το "Μακεδών" για Κέα.

Επιπλέον, σήμερα το πρωί, το οχηματαγωγό «Αμφιτρίτη» κόλλησε σε αβαθή κατά την αναχώρησή του από τον δίαυλο των Μεγάρων. Το πλοίο αποκολλήθηκε με ίδια μέσα και συνέχισε το ταξίδι του για την περιοχή της Αγ. Φανερωμένης στη Σαλαμίνα.

Παράλληλα, το κρουαζιερόπλοιο «Cristina- Caterina», με 326 επιβάτες ακούμπησε κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης στο κρηπίδωμα του λιμανιού της Σύρου. Το πλοίο, με τη βοήθεια ρυμουλκού, πρόσδεσε τελικά στο λιμάνι και του απαγορεύθηκε ο απόπλους, ενώ ιδιώτης δύτης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας πραγματοποιεί έλεγχο στα ύφαλα του πλοίου.

Τέλος το αλιευτικό σκάφος «Λουκάς» με δύο επιβαίνοντες, προσάραξε το πρωί σε βραχονησίδα 6 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Ηρακλείου. Τα δύο άτομα παραλήφθηκαν από πλωτό σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στην Αττική αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη. Βαθμιαία ο καιρός από το απόγευμα θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 οι οποίοι σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βόρεια καταιγίδες, οι οποίες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας. Βελτίωση του καιρού αναμένεται να σημειωθεί από το απόγευμα και από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, οι οποίοι σταδιακά από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις νοτιότερες περιοχές όπου πιθανώς πρόσκαιρα να είναι τοπικά ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βουνά της ηπείρου. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται να σημειωθεί από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κέλσιου.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές θα εκδηλωθούν στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται να σημειωθεί από αργά τη νύχτα Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά άστατος θα είναι ο καιρός στις Κυκλάδες και τη Κρήτη και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

1. Να ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συμπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
5. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης
7. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος
8. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού από τυχόν σκουπίδια.
9. Να αποφεύγουν τη διάβαση επικίνδυνων ρευμάτων ή διαβάσεων.