ΕΛΛΑΔΑ

Λιγότερoι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Λιγότερoι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συγχωνεύσεις τμημάτων και επαναφορά της βάσης του «10»

Τις προτάσεις των ιδρυμάτων, προκειμένου να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις, περιμένει το Υπουργείο Παιδείας. "Αγκάθι" οι φοιτητές που σπουδάζουν ήδη σε τμήματα υπό κατάργηση. Χάνονται 1.000 θέσεις σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όπως αναφέρει το "Έθνος" έχει μπει στην τελική ευθεία, αλλά το υπουργείο Παιδείας επιζητά τις... ευλογίες των ιδρυμάτων και των κομμάτων προκειμένου να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ψαλίδισμα έχει... σταματήσει κοντά στα 130 τμήματα, διότι υπάρχουν δυσκολίες στο εγχείρημα, καθώς δεν είναι εύκολο να διαγραφούν ή να συγχωνευτούν τμήματα στα οποία σπουδάζουν εκατοντάδες φοιτητές οι οποίοι μπορεί ξαφνικά να αναγκαστούν, για παράδειγμα, να μετακομίσουν σε άλλη πόλη εν μέσω των σπουδών τους, εάν δεν προβλεφθεί μεταβατική περίοδος έως την οριστική «παύση» των τμημάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χάρτης των ΑΕΙ στην Ελλάδα αλλάζει.

Επανέρχεται η βάση του «10»

Δεκάδες τμήματα κυρίως περιφερειακών ΤΕΙ, άνοιξαν τις "πύλες" τους τον προηγούμενο Σεπτέμβριο σε χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει λιγότερα από 10.000 μόρια. Το φαινόμενο να εισάγονται φοιτητές μόνο με 6.000 και 7.000 μόρια δε θα επαναληφθεί φέτος καθώς επανέρχεται - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η βαθμολογική β΄ση του δέκα.

Δείτε στον πίνακα του Έθνους ποιες σχολές απειλούν να μείνουν εκτός μηχανογραφικού δελτίου.