ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατική επίθεση χωρίς προηγούμενο στο πολυσύχναστο Mall

Τρομοκρατική επίθεση χωρίς προηγούμενο στο πολυσύχναστο Mall

Συναγερμός έχει σημάνει στην αντιτρομοκρατική από την νέα πρωτοφανή επίθεση των τρομοκρατών, λίγες ημέρες μετά το χτύπημα με καλάσνικοφ στα γραφεία της Ν.Δ. Φόβοι εκφράζουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. για «αναγέννηση» της «βαριάς» τρομοκρατίας και μπαράζ νέων επιθέσεων...

Η έκρηξη του αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού δεν έχει προηγούμενο στα αστυνομικά χρονικά της χώρας μας. Για πρώτη φορά στόχος των τρομοκρατών ήταν ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο όπως είναι το Mall στο Μαρούσι και μάλιστα πρωϊνές ώρες, (η έκρηξη της βόμβας έγινε λίγο πριν από τις 11 το πρωί), όταν δηλαδή πριν γίνει η έκρηξη υπήρχαν μέσα εκατοντάδες πολίτες με τα παιδιά τους (τις Κυριακές είναι ανοιχτά καφετέριες, εστιατόρια, κινηματογράφοι και δύο παιδότοποι), αλλά και εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν πάει για να κάνουν απογραφή στα καταστήματα τους. Ο κόσμος, απομακρύνθηκε την τελευταία στιγμή όπως είπαν και οι ίδιοι στις δηλώσεις τους, ενώ οι τρομοκράτες στα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα τους, δεν προσδιόρισαν επ ακριβώς που έχει τοποθετηθεί η βόμβα, (είπαν γενικά στο εσωτερικό του εμπορικού κέντρου), η έκρηξη έγινε σε σημείο που περνάει ο κόσμος, ενώ η βόμβα εξερράγη πριν λήξει το χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ευτυχώς ελαφρά δύο υπάλληλοι σεκιούριτι.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ειδικού Συνεργάτη του “Newsbomb.gr” για πρώτη φορά στα χρονικά γίνεται έρευνα ώστε να εξακριβωθεί εάν υπάρχει ή όχι σύνδεση με τη διεθνή τρομοκρατία ή με ισλαμικές ομάδες που σχεδιάζουν αποσταθεροποίηση σε ευάλωτα περιβάλλοντα ασφαλείας στην Ευρώπη.

ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ : «Η ΒΟΜΒΑ ΗΤΑΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΙΣΧΥΟΣ»

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι πρόκειται για αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χαμηλής ισχύος, ο οποίος πιθανότατα τοποθετήθηκε σε μεταλλικό κουτί, μέσα σε κάδο απορριμμάτων δίπλα στις κυλιόμενες σκάλες στον πρώτο όροφο του Mall. Όσον αφορά την εκρηκτική ύλη, όπως όλα δείχνουν, ήταν περίπου ένα κιλό υψηλού εκρηκτικού, ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα, με ANFO, αν και οι πυροτεχνουργοί ακόμη δεν έχουν καταλήξει, αφού μεταφέρουν τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Όλο το βάρος των ερευνών έχει πέσει στο οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν καταγραφεί οι κινήσεις ή και το όχημα, εάν χρησιμοποίησαν, των τρομοκρατών. Βέβαια είναι σίγουρο, ότι οι βομβιστές θα είχαν καλύψει τα πρόσωπα τους, οι κινήσεις τους όμως και ο σωματότυπος τους μαζί με άλλα στοιχεία που ενδεχομένως προκύψουν, ίσως αποδειχτούν σημαντικά...

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ

Στα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα οι τρομοκράτες ανέφεραν σύμφωνα με πληροφορίες : "θα εκραγεί βόμβα στο εσωτερικό του MALL στο Μαρούσι σε 50 λεπτά, εκκενώστε το κτίριο, δεν είναι φάρσα, θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης..." Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για το τρομοκρατικό χτύπημα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κρύβονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό κέντρο, ασύλληπτα μέλη της "Συνωμοσίας πυρήνων της φωτιάς", ή μία νέα οργάνωση με "άρωμα" όμως από τα παλιά... Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα, με δεδομένο ότι η ένοπλη επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. παραμένει ακόμη "ορφανή", να υπάρξει προκήρυξη με ανάληψη ευθύνης και για τα δύο χτυπήματα από την ίδια τρομοκρατική οργάνωση...

Το χτύπημα στο The Mall, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο χτύπημα σε χώρο μαζικής προσέλευσης, έστω και αν είχε όλα τα χαρακτηριστικά του συμβολικού χτυπήματος.

Αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές μελετούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες και έντονη ανησυχία ακόμα και στις ΗΠΑ που πρωτοστάτησαν στην λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», για εμπλοκή πυρήνων της Αλ Κάιντα που παραδοσιακά εκκολάπτονται στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, αλλά και τα δεδομένα υπό τα οποία έγινε τον Μάρτιο του 2004 τέτοιας αντίληψης επίθεση στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη στο Mall Athens (pics + videos)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη στο Mall Athens

Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για την έκρηξη στο The Mall

Στο ΚΑΤ οι τραυματίες από την έκρηξη στο The Mall

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την έκρηξη στο The Mall

Πρόβες ανωμαλίας με την επίθεση στο Mall