ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή αγωνίας από τα νησιά: Δεν έχουμε γιατρούς!

Κραυγή αγωνίας από τα νησιά: Δεν έχουμε γιατρούς!

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους των ελληνικών νησιών, καθώς οι γιατροί λένε «όχι» σε θέσεις που έχουν προκηρυχτεί από το υπουργείο Υγείας για καλύψεις στη νησιωτική Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό έρχεται, μάλιστα, σε μία περίοδο, όπου σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), η ανεργία αγγίζει το 37,5% .

Από την πρόσφατη προκήρυξη για 403 θέσεις στη νησιώτικη Ελλάδα δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τις 95.

Από αυτές, οι 18 αφορούν δημόσια νοσοκομεία σε νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις για μικρότερες μονάδες του ΕΣΥ σε απομακρυσμένες περιοχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζονται για τις συγκεκριμένες θέσεις. Είτε ότι θα επαναπροκηρυχθούν, είτε ότι θα καλυφθούν με προσωπικό από γειτονικές μονάδες.

Τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, αναμένεται νέα προκήρυξη για 160 θέσεις γιατρών ΕΣΥ.

Οι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό

Όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας οι γιατροί προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό, όπου οι αμοιβές είναι πολύ υψηλότερες, από το να εργαστούν με δωδεκάμηνη θητεία σε δημόσιες μονάδες υγείας στα ελληνικά νησιά, με απολαβές που φθάνουν τα 1.300 ευρώ.

Αντίθετα, στη Γερμανία, όπου σύμφωνα με τον ΙΣΑ αποτελεί τον πρώτο προορισμό άνεργων Ελλήνων γιατρών, οι αμοιβές αγγίζουν και τις 8.000 μηνιαίως. Μάλιστα, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 6.500 Έλληνες που εργάζονται στη συγκεκριμένη χώρα. Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στις Αραβικές χώρες, με τους μισθούς να φθάνουν τα 7.000 ευρώ μηνιαίως ακόμα και για μερική απασχόληση.

Πώς θα καλυφθούν τα νησιά

Για την κάλυψη των νησιωτικών περιοχών, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει τη στελέχωση των τοπικών μονάδων, όπως τα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία και τα περιφερειακά ιατρεία, με γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου κάποιες μέρες και ώρες οι συγκεκριμένοι γιατροί θα καλούνται να εξετάσουν ασθενείς στις μονάδες του ΕΣΥ, αντί για το ιατρείο τους.