ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΤ: Νέες διευκρινίσεις από το ΣτΕ για το «ξεμαύρισμα»

ΕΡΤ: Νέες διευκρινίσεις από το ΣτΕ για το «ξεμαύρισμα»

Σε νέες διευκρινίσεις προχώρησε σήμερα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με αφορμή τις διαφορετικές ερμηνείες αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που ανέκυψαν από την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου για άμεσο... ξεμαύρισμα της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με αυτές ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης.

Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά ένα τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωρινό αυτό προσωπικό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΕΤ1- ΕΡΤ- ΕΡΤ3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Παράλληλα, οι δυο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «τρέξει» τις διαδικασίες για τη λειτουργία της Νέας ΕΡΤ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο διαχειριστής θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της Νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και αυτά που θα απολυθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το πρόσωπο του διαχειριστή έχουν γίνει έως τώρα προτάσεις σε δυο τέως ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, οι οποίες όμως δεν ευδοκίμησαν.

Πάντως, για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια αυτόβουλη ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Μόνο στην περίπτωση που προσφύγει και πάλι η ΠΟΣΠΕΡΤ για τη μη εκτέλεση της προσωρινής αυτής διαταγής μπορεί να εξετασθεί τί δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Ωστόσο ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας υποστήριζαν ότι το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ συνδέεται αποκλειστικά με την απόφαση των δυο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Ξεκαθάριζαν ακόμη ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν καταλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».