ΕΛΛΑΔΑ

Ανήλικοι σε σπείρα που λήστευε διερχόμενους οδηγούς

Ανήλικοι σε σπείρα που λήστευε διερχόμενους οδηγούς

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές, κυρίως σε διερχόμενους οδηγούς, στη γέφυρα του Πυρίου και στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας.

Στη δικογραφία που σχηματίζεται περιλαμβάνονται 16 μέλη της οργάνωσης, από τα οποία τα 8 συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο καταυλισμό «ROMA» Πυρίου Θηβών. Στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν ανήλικοι δράστες αλλά και γονείς τους, ενώ αρχηγικό ρόλο φέρεται να είχε 15χρονος.

Συνελήφθησαν για την συμμετοχή τους σε αυτή οκτώ άτομα, από τα οποία πέντε άντρες ηλικίας 42, 41, 15, 16 και 15 ετών, καθώς και τρεις γυναίκες, ηλικίας 43, 40 και 37 ετών.

Επιπλέον από τις έρευνες ταυτοποιήθηκαν ακόμη οκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (επίσης πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες), ηλικίας από 15 έως και 41 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης επετεύχθη χθες το πρωί, μετά από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο καταυλισμό «ROMA» Πυρίου Θηβών.

Η ανωτέρω επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και σε αυτή συμμετείχαν συνολικά 41 αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Βοιωτίας, Φωκίδας και Εύβοιας.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες (γονείς και παιδιά) είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους και δρώντας κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση, διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε βάρος κυρίως διερχόμενων οδηγών και συνεπιβατών στη γέφυρα του Πυρίου, αλλά και ανυποψίαστων πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας.

Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες 15χρονους, που φέρεται και ως αρχηγικό μέλος της εγκληματικής ομάδας, «στρατολογούσε» συνεχώς νέα άτομα (κυρίως συνομήλικούς του) και στη συνέχεια μαζί τους αναλάμβανε συστηματική παραβατική συμπεριφορά.

Οι δράστες επιτίθεντο αιφνιδιαστικά ακόμη και σε ηλικιωμένα άτομα, προκειμένου να τους αποσπάσουν τιμαλφή ή χρηματικά ποσά και σε περίπτωση που συναντούσαν αντίσταση από τα θύματά τους, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία.

Μάλιστα τα κλοπιμαία τα έδιναν στη συνέχεια στα μεγαλύτερα μέλη της ομάδας (γονείς τους), προκειμένου αυτοί να τα αποκρύπτουν σε διάφορες οικίες, εντός του οικισμού, έτσι ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, εξιχνιάσθηκαν μέχρι τώρα δύο ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων και έξι περιπτώσεις κλοπών από διερχόμενα ή σταθμευμένα Ι.Χ.Ε. και Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα.