ΕΛΛΑΔΑ

Καίγεται η Ρόδος – Υπό έλεγχο η φωτιά σε Σέριφο και Κρήτη

Καίγεται η Ρόδος – Υπό έλεγχο η φωτιά σε Σέριφο και Κρήτη

Οι άνεμοι εμποδίζουν το έργο της πυροσβεστικής – Εκκενώνονται χωριά στην Ρόδο –Καλύτερη η κατάσταση σε Σέριφο και Κρήτη

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά κατακαίγοντας σπίτια, καλλιέργειες και δάση. Στο μεταξύ, μεγάλες εκτάσεις κάηκαν στη Φαιστό, όπου η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά και στη Σέριφο, όπου κατασβέστη.

Κόλαση φωτιάς στη Ρόδο – «Επί χάρτου» σχέδια εκκένωσης χωριών

Ένα μεγάλο «πέπλο καπνού» έχει σκεπάσει κυρίως το νότιο μέρος του νησιού.

Πύρινες γλώσσες καίνε σε τρία σημεία της περιοχής Ίστριο, με το μέτωπο να ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα.

Παρανάλωμα του πυρός έγιναν ένα σπίτι και δύο αποθήκες στο χωριό Ίστριο, ενώ τοπικοί φορείς ζήτησαν από τους κατοίκους στο χωριό Βάτι να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αν χρειαστεί. Επίσης, σχέδια εκκένωσης υπάρχουν και για τους κατοίκους των περιοχών Γεννάδιου και Λαχανιάς.

Η πυροσβεστική ενισχύει τις δυνάμεις της, ενώ στο νησί κατέφτασαν ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Παπαγεωργίου και 65 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 65 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Παράλληλα, 65 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενισχύουν από τις πρωινές ώρες τις δυνάμεις που δίνουν την «μάχη» της κατάσβεσης.

Οι καπνοί έχουν κάνει τον ουρανό να σκοτεινιάσει μέχρι και την Λίνδο, ενώ οι άνεμοι, που φτάνουν τα 8 μποφόρ, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Υπό έλεγχο η φωτιά σε Σέριφο και Κρήτη

Οι δυνάμεις της περιοχής κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στη Φαιστό, ανάμεσα στα χωριά Αληθινή και Πόμπια και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς το Αντισκάρι και τα Πηγαϊδάκια της Μεσαράς Ηρακλείου.

Μάχη με τις φλόγες, που απείλησαν σπίτια και κατέκαψαν θερμοκήπια και καλλιέργειες, έδωσαν τρία ελικόπτερα, 22 οχήματα, 55 πυροσβέστες, υδροφόρες των δήμων, η αστυνομία και κάτοικοι της περιοχής.

Τέλος, στη Σέριφο, η φωτιά που έκαιγε εδώ και δύο ημέρες κατασβέστη.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, επρόκειτο για αναζωπύρωση φωτιάς που είχε εκδηλωθεί το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και προκλήθηκε από τον ισχυρό άνεμο του Σαββάτου.

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας παραδόθηκαν δύο κτήρια, ένα σπίτι και ένα παλαιό διοικητήριο, στο Μεγάλο Λιβάδι.