ΕΛΛΑΔΑ

Από ΕΡΤ, επίορκους, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και συμβασιούχους οι 4.000 απολύσεις

Από ΕΡΤ, επίορκους, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και συμβασιούχους οι 4.000 απολύσεις

Συνάντηση με την τρόικα είχε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης για το θέμα της διαθεσιμότητας στο δημόσιο.

Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας και το αίτημα για μικρή παράταση προκειμένου να ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης, καθώς έχουν υλοποιηθεί το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας, η αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης για 400.000 υπαλλήλους και έχουν απολυθεί 2.000 υπάλληλοι, με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στο υπουργείο προσμετρούν και τους 500 υπαλλήλους που αποχώρησαν λόγω προβλημάτων υγείας και 230 υπαλλήλους που απολύθηκαν εξαιτίας πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του έτους θα επιταχυνθεί η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων που κρίνουν αν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν οριστικά από τις υπηρεσίες τους.

Το θέμα είναι πού θα βρεθούν οι 11.000 υπάλληλοι που ζητά η τρόικα να απολυθούν εντός του 2014.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι μεγάλες κρατικές υπηρεσίες που θα αποφασιστεί να κλείσουν δεν θα εκκαθαριστούν με την μέθοδο του «ξαφνικού θανάτου». Ωστόσο, όπως προκύπτει, η διαδικασία του «ξαφνικού θανάτου» που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα εφαρμοστεί σε μικρούς και μεσαίους κρατικούς οργανισμούς στους οποίους θα μπει λουκέτο προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 11.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη επισήμανε ότι η τρόικα έδωσε άτυπη παράταση για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της κινητικότητας ακόμη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Η διαδικασία αυτή που αρχικώς προγραμματιζόταν να τελειώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014.

Στην σημερινή συνάντηση τα μέλη της τρόικας φέρονται να έθεσαν για πρώτη φορά θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές. Πρόκειται για περίπου 4.000 με 6.000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει αλλά συνεχίζουν να εργάζονται με προσωρινές δικαστικές διαταγές.