ΕΛΛΑΔΑ

Με τον φόβο του Εγκέλαδου ξενυχτούν στην Κεφαλονιά

Με τον φόβο του Εγκέλαδου ξενυχτούν στην Κεφαλονιά

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κεφαλονιά στις 15:56 το απόγευμα της Κυριακής, με τους κατοίκους να πετάγονται έντρομοι στους δρόμους, καθώς εκτός από την ισχύ, ο σεισμός είχε και μεγάλη διάρκεια. Αρκετοί οι μετασεισμοί, θορυβούν τους κατοίκους, με την νύχτα να προβλέπεται μακριά.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το μέγεθος του σεισμού ανέρχεται στα 5,8 Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό Κέντρο το προσδιόρισε στα 6 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αργοστολίου και στα 280 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Ισχυροί και οι δεκάδες μετασεισμοί που ακολούθησαν την πρώτη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ.

kefalonia seismos 0777777777777777

Στο νησί μετέβη έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, με C130. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κεφαλονιά ενδέχεται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απόφαση που θα ληφθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά με ελικόπτερο Super Puma ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας. Με το ίδιο ελικόπτερο μεταβαίνει στην Κεφαλονιά, με εντολή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κλιμάκιο του Ο.Α.Σ.Π. προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης.

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει επίσης ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Πατρών, με προσωπικό και μέσα της ίδιας Υπηρεσίας, που θα παραμείνουν εκεί καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, για προληπτικούς λόγους

kefalonia seismos 4777777777777777

Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα καταγράφηκαν στο νησί, ενώ σημειώθηκαν και πολλές κατολισθήσεις και προκλήθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο, ενώ ένα γήπεδο έχει ανοίξει στα δύο. Η ηλεκτροδότηση του νησιού διεκόπη την ώρα του σεισμού αλλά αποκαθίσταται σταδιακά. Εκκενώθηκε δε, το γηροκομείο Ληξουρίου. Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για μικροτραυματισμούς, κυρίως από πτώση αντικειμένων.

kefalonia seismos 1777777777777777

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο ισχυρός σεισμός, που είχε ως επίκεντρο την Κεφαλονιά, και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού στην Κεφαλονιά αναστάτωσε τους κατοίκους που βγήκαν από τα σπίτια τους σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

kefalonia seismos 2777777777777777

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

kefalonia seismos 3777777777777777

Διαβάστε επίσης:

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός στη Δυτική Ελλάδα

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονία για το σεισμό ο Μιχελάκης

Ακης Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός