ΕΛΛΑΔΑ

Οκτάωρο και ανοιχτές το απόγευμα υπηρεσίες του Δημοσίου

Οκτάωρο και ανοιχτές το απόγευμα υπηρεσίες του Δημοσίου
Εφορίες, Πολεοδομίες, Δήμοι θα λειτουργούν από τον Οκτώβριο και απόγευμα...

Στην απογευματινή λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως πολεοδομίες, εφορίες, υπηρεσίες Δήμων και ασφαλιστικά ταμεία, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Η οριστική απόφαση για το νέο ωράριο σε οκτώ συγκεκριμένες υπηρεσίες, θα ληφθεί, σύμφωνα με το Έθνος, από το υπουργείο Εσωτερικών μετά το Πάσχα και η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

Οι εν λόγω υπηρεσίες θα λειτουργούν δύο απογεύματα την εβδομάδα, πιθανότατα Δευτέρα και Τετάρτη, μέχρι τις 8.00 μμ., και με παράλληλη μείωση του ωραρίου την Παρασκευή.

Στόχος της πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και θα συνοδευτεί με την επαναφορά της 8ωρης απασχόλησης στο Δημόσιο, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Η επαναφορά της 8ωρης απασχόλησης στο Δημόσιο (40 ώρες δουλειά την εβδομάδα), η οποία έρχεται να αντικαταστήσει το καθεστώς των 37,5 ωρών εργασίας που καθιερώθηκε στο Δημόσιο τον Μάιο του 1981, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών έχει τριπλό στόχο:

-Την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου, αφού θα προστεθεί μισή ώρα εργασίας την ημέρα στους περίπου 770.000 δημοσίους υπαλλήλους. Το ωράριο που ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των υπηρεσιών του «στενού» δημόσιου τομέα είναι 7.30 π.μ. ώρα προσέλευσης και 3.00 μ.μ. ώρα αποχώρησης. Η ώρα αποχώρησης θα αυξηθεί κατά 30 λεπτά (3.30 μ.μ.).

-Την εξοικονόμηση πόρων, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών οι επιπλέον 350.000 εργατοώρες που θα προσφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστοιχούν σε 45.000 νέες προσλήψεις, αναδεικνύοντας την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί από το συγκεκριμένο μέτρο.

-Την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα θα εφαρμοστεί το μέτρο της απογευματινής λειτουργίας υπηρεσιών «αιχμής», το οποίο θα επιφέρει «ντόμινο» αλλαγών στο ωράριο και άλλων τμημάτων του δημοσίου τομέα, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα πρέπει να διευρύνουν τις ώρες λειτουργίας τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η ολοήμερη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να εξυπηρετούν τις εργαζόμενες μητέρες που θα εργάζονται απογεύματα στις υπηρεσίες τους.

Με νέο ωράριο πάνω από 20.000 υπάλληλοι

Οι υπηρεσίες που θα έχουν απογευματινή λειτουργία από τον Οκτώβριο θα αφορούν τομείς που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει παράλληλα την δημιουργία e-KEΠ, τα οποία σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναμένεται να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Εξετάζεται η απογευματινή λειτουργία στις παρακάτω υπηρεσίες:

-Πολεοδομίες στους 325 δήμους.
-Εφορίες (το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και τα φορολογικά ΚΕΠ).
-Δημοτολόγια.
-Ληξιαρχεία.
-Οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.
-Ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.τ.λ.), στις πρωτεύουσες των νομών.
-Υπηρεσίες Μεταναστών στις 7 αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.
-Βρεφονηπιακούς σταθμούς (κρατικούς και δημοτικούς)
-ΚΕΠ.

Η απογευματινή λειτουργία δεν θα είναι καθολική, αλλά θα αφορά συγκεκριμένα τμήματα.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών αφορά περισσότερους από 20.000 εργαζομένους.