ΕΛΛΑΔΑ

Τι μάθαμε τελικά για την υπόθεση Βαρθολομαίου;

Τι μάθαμε τελικά για την υπόθεση Βαρθολομαίου;
του Κώστα Χαρδαβέλλα

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Ήταν Φεβρουάριος του 2007, όταν η ελληνική πολιτική σκηνή και η κοινή γνώμη, συγκλονιζόταν από τον θάνατο του πρώην Διοικητή του ΙΚΑ και επί σειρά ετών υπεύθυνου για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βαρθολομαίου.

Η υπόθεση είχε όλα τα συστατικά ενός "ροζ σκανδάλου": ένας παντρεμένος πολιτικός, που έχει σχέση με την επίσης παντρεμένη υφισταμένη του, ένας απατημένος σύζυγος που τους "πιάνει στα πράσα" και ορμάει οργισμένος στην "ερωτική φωλιά". Μετά από έντονο διαπληκτισμό, ο Γιάννης Βαρθολομαίος πέφτει νεκρός!

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την υπόθεση, ξεκαθάρισα ότι ο τραγικός θάνατος Βαρθολομαίου, έπρεπε να φωτιστεί από τη δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες! Ένας άνθρωπος δολοφονημένος, ένας άλλος δολοφόνος, δύο οικογένειες κατεστραμμένες και η "πέτρα του σκανδάλου" να προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι προκάλεσε! Αυτή είναι η μία, η ανθρώπινη, πλευρά του δράματος!

Η τραγική όμως αυτή ιστορία, πέρα από την ροζ απόχρωση και την ανθρώπινη διάσταση, είχε και μία άλλη πλευρά! Και αυτή ήταν η επαγγελματική θέση και οι αρμοδιότητες του παράνομου ζευγαριού, σε συνδυασμό με τις υποθέσεις που διαχειρίζονταν στο ΙΚΑ!

Προσπάθησα σε όλους τους τόνους, να στρέψω τα φώτα προς τα εκεί, φωνάζοντας ότι έπρεπε σαφώς να γίνουν αντικείμενο έρευνας, όλα τα παραπάνω! Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ!

Κι ας άκουσα στη συνέχεια δεκάδες εκπροσώπους της ΝΔ να με... εγκαλούν με την φράση "βρέθηκε έστω και ένα παράπτωμα στην υπόθεση Βαρθολομαίου;". Μα πώς να βρεθεί;; Να εμφανιστεί μόνο του το... παράπτωμα και να πει "εδώ είμαι, ελέγξτε με!". Ακριβώς όπως και στην υπόθεση Ζαχόπουλου, το θέμα έμεινε στην "ροζ πλευρά του"!

Και σας ρωτώ: έχουμε τον διοικητή του ΙΚΑ, να αποκαλύπτεται ότι έχει επί σειρά ετών παράνομη σχέση με υφισταμένη του, η οποία εργάζεται στην Διεύθυνση Προμηθειών του ΙΚΑ. Η συγκεκριμένη γυναίκα χειρίζεται τους φακέλους για ένα από τα πλέον μεγάλα πρότζεκτ του Ιδρύματος, του προγράμματος μηχανοργάνωσης και ασχολείται κυρίως με τους δημόσιους διαγωνισμούς!

Ξέρω ότι στη χώρα αυτή ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά "βγάζει μάτι" ότι η υπόθεση αυτή έπρεπε να ελεγχθεί εξονυχιστικά!! Δεν μπορώ να προδικάσω ότι μία έρευνα εις βάθος θα έφερνε στο φως ατασθαλίες! Αλλά ΟΦΕΙΛΕ να γίνει!! Και αν πράγματι όλα ήταν καθαρά, να ανακοινωθεί δημοσίως το αποτέλεσμα των ερευνών. Αν όχι, να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης!

Αντ΄ αυτού, όταν τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν, ακολούθησε μία λυσσαλέα δικαστική διαμάχη μεταξύ των πρώην συζύγων, με την "πέτρα του σκανδάλου" να ρίχνει όλες τις κατηγορίες στον δράστη. Μόλις χθες έμαθα ότι έπεσε η αυλαία της ιστορίας: το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, επέβαλε στον Δημήτρη Βρακατσέλη κάθειρξη 5,5 ετών, κρίνοντάς τον ένοχο για θανατηφόρα σωματική βλάβη.