ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Ανοιγμα της σεζόν με γαστρονομικό γκαλά

Χαλκιδική: Ανοιγμα της σεζόν με γαστρονομικό γκαλά

Η Περιφερειακή Ενότητα και ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής, διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης μία εκδήλωση που πήρε το χαρακτήρα ενός πραγματικού γκαλά, για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής, με αγροτική παραγωγή, τουρισμό και μεταποίηση προϊόντων.

Στη λαμπερή εκδήλωση, η Χαλκιδική έδειξε ένα μέρος της δυναμικής της, τον πλούτο και την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της, αλλά και της γαστρονομικής πρόκλησης που αποτελεί για ξένους και Έλληνες επισκέπτες. Αυτή ακριβώς την πρόταση, που αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς του νομού, αποδέχθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας, διπλωμάτες, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, επιχειρηματίες του τουρισμού, πολιτικοί, εκλεγμένοι και υποψήφιοι.

Δίπλα στους βραβευμένους αρχιμάγειρες της Λέσχης Βόρειας Ελλάδας, ήταν οι πολύ γνωστοί μας από τον κόσμο της γαστρονομίας, Λευτέρης Λαζάρου, Βασίλης Καλλίδης, Δόξης Μπεκρής, Βησσαρίων Παρθένης και η Πολίτισσα Μαρία Εκμετσίογλου, ενώ ξεχώριζε στη πολυχρωμία η φιγούρα του Γέροντα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, που έχει φέρει πραγματική επανάσταση στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας, με τα κρασιά του Αγίου Όρους και τη καλογερική μαγειρική.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος έδωσε το στίγμα της Χαλκιδικής στο τουριστικό χάρτη της χώρας, μίλησε για τα σχέδια ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και τουρισμού και τόνισε ότι οι φορείς της περιοχής βάζουν τον πήχη ψηλά για την προβολή της Χαλκιδικής , σχεδιάζοντας την επόμενη ανάλογη εκδήλωση στο Μουσείο της Αθήνας και στο φεγγαρόφωτο του αττικού ουρανού.

Το «παρών» στη βραδιά έδωσε και ο Γ.Γ. Της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας , ο οποίος υποστήριξε ότι η Χαλκιδική, φέτος, θα δεχτεί διπλάσιο αριθμό τουριστών από τα Βαλκάνια, ενώ καλά πηγαίνουν και οι αγορές της δυτικής Ευρώπης. Η Κεντρική Μακεδονία, πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας, πρώτη περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, μπορεί να υποστηρίξει με επιτυχία ένα ολοκληρωμένο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Η τουριστική Χαλκιδική κινείται δυναμικά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, που αναφέρθηκε στη πολύ πρόσφατη βράβευση της φωτογραφικής καμπάνιας του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής από τα Tourism Awards 2014, ενώ αποκάλυψε ότι τον Ιούνιο θα κυκλοφορήσει και το πρώτο έντυπο γαστρονομίας, με συγγραφέα τη Χαλκιδικιώτισσα σεφ Στέλλα Σπανού.

Σε δύο πολύ δυνατά προϊόντα της Χαλκιδικής, στα ελαιοκομικά και στα κρασιά, αναφέρθηκαν με σύντομες ομιλίες τους η χημικός τροφίμων και καθηγήτρια του ΑΠΘ Μαρία Τσιμίδου και, η γεωπόνος – οινολόγος Σταυρούλα Λιάπη.

Μαζί όμως με το λάδι, τις ελιές και τα κρασιά, γιόρτασαν μέσα από τις μαγειρικές προτάσεις που παρουσιάσθηκαν, προϊόντα εντόπια, όπως τα μύδια Ολυμπιάδας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αλίπαστα, τα εκλεκτά κρέατα, το μέλι, οι πίτες και όλα τα καλούδια του αμπελιού, ενώ βέβαια ακόμη δεν έχει έρθει η εποχή των φρούτων της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Μπουτάρης: Δεν έγινε για εμένα η τροπολογία