ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: «Όχι» στα Μονομελή Εφετεία

Άρειος Πάγος: «Όχι» στα Μονομελή Εφετεία
Την αντίθεσή της σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης...

Την αντίθεσή της σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει τη σύσταση Μονομελών Εφετείων εξέφρασε σήμερα η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η λειτουργία των Μονομελών Εφετείων δεν κατοχυρώνει την «ασφάλεια δικαίου», καθώς είναι διαφορετικό να αποφασίζουν σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο) τρεις δικαστές και άλλο να αποφασίζει ένας. Ακόμη, ανέφεραν ότι η λειτουργία των Μονομελών Εφετείων δεν θα βοηθήσει στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, οι δικαστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους και σε δεύτερη διάταξη του επίμαχου νομοσχεδίου, η οποία αναφέρει ότι οι υποθέσεις των Μονομελών Εφετείων μετά από αναίρεση, θα δικάζονται από 3μελή σύνθεση του Αρείου Πάγου και όχι από 5μελή που προβλέπεται σήμερα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Και για τη δεύτερη αυτή διάταξη οι αρεοπαγίτες επικαλούνται την ίδια επιχειρηματολογία με την πρώτη διάταξη («ασφάλεια δικαίου», κ.λπ.) και επιπρόσθετα τονίζουν ότι σε περίπτωση μειοψηφίας (2-1), τότε οι υποθέσεις αυτές θα οδηγούνται υποχρεωτικά, λόγω της διαφοράς μιας ψήφου, στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Έτσι, θα επιβαρύνεται υπέρμετρα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.