ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για «πασχαλινές απάτες» στα ΑΤΜ

Συναγερμός για «πασχαλινές απάτες» στα ΑΤΜ
Στο έλεος των απατεώνων βρίσκονται τον τελευταίο καιρό ...

Στο έλεος των απατεώνων βρίσκονται τον τελευταίο καιρό τα «αφύλακτα» ΑΤΜ. Τα μηχανήματα που βρίσκονται εκτός των τραπεζών είναι οι εύκολοι στόχοι για τους επιτήδειους, οι οποίοι εφευρίσκουν ολοένα και πιο έξυπνους τρόπους να τα παγιδεύσουν και να κλέψουν τελικά τα χρήματα των ανυποψίαστων πολιτών.

Τα τραπεζικά στελέχη κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς φοβούνται ότι τις μέρες του Πάσχα τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν. Ήδη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η λεία της ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ και παρουσιάζει ανοδική τάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν τη μέθοδο του «ψαρέματος» για να αποσπάσουν από τα ανυποψίαστα θύματα προσωπικά στοιχεία, αλλά και πιο δραστικές μεθόδους. Τοποθετούν τις βραδινές κυρίως ώρες διάφορα υλικά στις εξόδους χρημάτων στα μηχανήματα, με αποτέλεσμα όταν κάποιος επιχειρεί να κάνει ανάληψη, η συναλλαγή να πραγματοποιείται κανονικά, αλλά τα χρήματα να μην βγαίνουν από το μηχάνημα.

Τα τραπεζικά στελέχη μας συμβουλεύουν να μην έχουμε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό, να χρησιμοποιούμε ΑΤΜ που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους τραπεζών, να προσέχουμε μη μας παρακολουθεί κάποιος και να καλύπτουμε το πληκτρολόγιο του μηχανήματος.

Τέλος, όσον αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μας προτρέπουν να μην απαντάμε σε μηνύματα που ζητούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, να αλλάζουμε συχνά τους κωδικούς που χρησιμοποιούμε στο e- bamking και να επικοινωνούμε με την τράπεζα μας σε περίπτωση που διαπιστώσουμε κάποια περίεργη δραστηριότητα.