ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπαιρναν σύνταξη από τον άλλο κόσμο!

Έπαιρναν σύνταξη από τον άλλο κόσμο!
Πρόκειται για 244 ασφαλισμένους του ΙΚΑ, τα στοιχεία των οποίων έφεραν στο φως σχετικοί έλεγχοι...

Σύνταξη από τον …άλλο κόσμο έπαιρναν 244 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, όπως προέκυψε από τους ελέγχους σε 1,669 υπερήλικους συνταξιούχους.

Σε 13 περιπτώσεις παράβασης οι συγγενείς αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα ποσά που παράνομα είχαν λάβει.

Στο ΙΚΑ το "ξεσκόνισμα" των αρχείων έχει ξεκινήσει από όσους συνταξιούχους έχουν γεννηθεί πριν από το 1920. Μέχρι τώρα ελέγχθηκαν 1.669 περιπτώσεις υπερήλικων συνταξιούχων (σε 38 υποκαταστήματα), από τους οποίους έχουν αποβιώσει 224, χωρίς αυτό να έχει δηλωθεί στις υπηρεσίες. Μάλιστα υπήρξαν 13 περιπτώσεις, όπου υπήρξε άρνηση επιστροφής των ποσών που εισπράττονταν μετά τον θάνατο και για τις οποίες εκδόθηκαν καταλογιστικές πράξεις.

Τώρα το Ταμείο στρέφεται κατά των συνδικαιούχων του κοινού λογαριασμού ή κατά των κληρονόμων του αποβιώσαντος συνταξιούχου, για να εισπράξει τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις.

Η διαδικασία προχωρεί και στον δημόσιο τομέα, όπου το ΤΕΑΔΥ (το επικουρικό) συνεργάζεται για το θέμα αυτό με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως για να μπει τέλος σε ανάλογα φαινόμενα οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν άμεσα πληροφορίες για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή 4.000 συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους, αν δεν απογραφούν μέχρι την 1η Μαΐου.

Όλα τα Ταμεία προχωρούν στην απογραφή των συνταξιούχων τους, προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης, αφού το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να αυξήσει τα έσοδά του κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως.