ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμη κλεισμένος στο κελί του ο Πατριάρχης Ειρηναίος

Ακόμη κλεισμένος στο κελί του ο Πατριάρχης Ειρηναίος
Την ώρα που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος βρίσκεται στο ιερό κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου...

Αποστολή στην Ιερουσαλήμ:

Μαρία Γιαχνάκη


Την ώρα που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος βρίσκεται στο ιερό κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου για την αφή του Αγίου Φωτός, ο αδελφός του, πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος, ο άνθρωπος που τον χειροτόνησε, βρίσκεται ακόμη κλεισμένος στο κελί του στο Πατριαρχείο.

Ούτε τη μέρα αυτή που οι άνθρωποι συγχωρούν και γίνονται κοινωνοί της αγάπης δεν υπήρξε λύση για το χάσμα ανάμεσα στους δύο Πατριάρχες. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, κλειδωμένος μέσα στο Πατριαρχείο, δίπλα στον Πανάγιο τάφο, δεν μπορεί καν να πλησιάσει, ενώ ο Πατριάρχης Θεόφιλος μέσα στο ιερό κουβούκλιο λέει την Πατριαρχική προσευχή για την αφή του Αγίου Φωτός.

Μέχρι χτες τη νύχτα ο Ειρηναίος έψαλλε μόνος του τα εγκώμια και τα ξημερώματα κοινώνησε μόνος του τον εαυτό του με λειτουργία που τέλεσε ο ίδιος μέσα στο κελί του.

Το κελί του Ειρηναίου

«Ούτε οι Τούρκοι δεν απαγόρευσαν από τους κληρικούς να κοινωνούν» μας δηλώνει αποκλειστικά ο κλειδωμένος Πατριάρχης.

«Δίπλα μου είναι ο Πανάγιος Τάφος και για 5 χρόνια δεν μου επιτρέπεται ούτε να τον προσκυνήσω. Πιστεύω η Ανάσταση του Κυρίου μας να δώσει ένα τέλος στο Γολγοθά μου».

Του κλείδωσαν και το εκκλησάκι που λειτουργούσε

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες που επισκέφθηκαν τα Ιεροσόλυμα, δεν κατάφεραν να μπουν στο ναό της Ανάστασης. Ισραηλινοί αστυνομικοί τούς κρατούν μακριά από τον Πανάγιο Τάφο.

Αντιθέτως, ο ναός είναι γεμάτος από Ρώσους πιστούς και γκρουπ που τους επέτρεψαν να μπουν μέσα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Από την πύλη του Δαβίδ μάλιστα, όσοι Έλληνες κατάφεραν να μπουν στον προαύλιο χώρο του Πανάγιου Τάφου, περιορίστηκαν από τις Ισραηλινές δυνάμεις σε ελεγχόμενους χώρους.

Πραγματικός Γολγοθάς είναι κάθε χρόνο η προσέλευση των Ελλήνων στο χώρο της αφής, ενώ πάντα ο φόβος για επεισόδια καραδοκεί, παρόλο που, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιορδανία, στην οποία ανήκει το Πατριαρχείο, έχει δώσει εντολή στο αραβικό ποίμνιο να είναι προσεχτικό τουλάχιστον αυτές τις μέρες στις αντιδράσεις του για να μην δημιουργηθούν επεισόδια.

Από την άλλη, η κυβέρνηση του Ισραήλ, που οικονομικά είναι η κερδισμένη της ιστορίας μιας και όλος αυτός ο κόσμος αφήνει χρήματα στο κράτος τους, προσπαθεί να εξασφαλίσει την ασφαλή διαμονή του κόσμου με όποιο τίμημα.

Διαβάστε επίσης: Η διαδικασία της αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα