ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: Απεργία τέλος, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται...

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: Απεργία τέλος, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται...

Οι συνδικαλιστές αναζητούν άλλους τρόπους κινητοποιήσεων – Κάλεσμα στην ΓΣΕΕ για κοινές πρωτοβουλίες αντιδράσεων – Οργανώνουν συλλαλητήριο για την προσεχή Τετάρτη.

Μπορεί ο κίνδυνος των μπλακ άουτ να απομακρύνεται προσωρινά, αλλά οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ που σήμερα αποφάσισαν να «υπακούσουν» στις επιταγές της πολιτικής επιστράτευσης και να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Μάλιστα με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ καλεί την ΓΣΕΕ και άλλους φορείς για «από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης».
Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι και η συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, το πρωί της Δευτέρας όπου αναμένεται να αποφασιστεί αν η Γενική Συνομοσπονδία θα «καλύψει» τις απεργίες από εδώ και στο εξής.
Στην ίδια ανακοίνωση, η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για «καθήκον και υποχρέωση να προστατευτεί η Δημοκρατία» και σημειώνει ότι η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των σωματείων μελών ολοκληρώνεται και λαμβάνει τέλος από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψω τους εργαζόμενους να παρανομήσουν» δήλωνε νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτρορείο Ειδήσεων ο κ. Γ. Αδαμίδης, πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος», που είναι το μεγαλύτερο Σωματείο της ΓΕΝΟΠ και εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δ. Μακεδονίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι προτροπές προς τους εργαζόμενους να αγνοήσουν ή να σκίσουν τα φύλλα επίταξης έχουν μόνο πολιτικό και όχι ουσιαστικό νόημα.

«Η 48ωρη απεργία ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ολοκληρώνεται σήμερα. Είμαστε επιστρατευμένοι και όχι υποταγμένοι», τόνισε σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Κωνσταντίνος Βαρσάμης, έπειτα από τη συνεδρίαση των συνδικαλιστών των σωματείων εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

«Ο αγώνας συνεχίζεται με άλλες μορφές κινητοποιήσεων», δήλωσε ο κ. Βαρσάμης. Ερωτηθείς τι πρέπει να πράξουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που λαμβάνουν τα ατομικά φύλλα επίταξης, ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ απάντησε: «Κανονικά θα πρέπει να πάνε εκεί που ορίζει το φύλλο επίταξης», καλώντας εμμέσως τους εργαζόμενους να πειθαρχήσουν.

«Η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης επειδή αντιστάθηκε στα μνημονιακά σχέδια», είπε ο κ. Βαρσάμης και απηύθηνε κάλεσμα στη ΓΣΕΕΕ να λάβει πρωτοβουλίες για την αποτροπή των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρσάμης προανήγγειλε συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ για την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία έχει ήδη προκηρυχθεί 24ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ με αιτήματα να μην προχωρήσουν διαθεσιμότητες υπαλλήλων, μειώσεις μισθών και απολύσεις αλλά και ως μια κίνηση συμπαράστασης προς τα αιτήματα των απεργών της ΔΕΗ.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:

«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης.

Ο αγώνας μας πήρε πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Απευθύνουμε κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης.

Η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών ξεπερνάει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, είναι υπόθεση του Ελληνικού λαού, καθήκον και υποχρέωση να προστατευτεί η Δημοκρατία.

Το δρομολόγιο της κυβέρνησης είναι σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση που τορπιλίζει – υπονομεύει το θεσμό του Δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος.

Στα πλαίσια αυτά η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των σωματείων μελών ολοκληρώνεται σήμερα 6/7/2014 τα μεσάνυχτα».

Αποκαθίσταται η ηλεκτροπαραγωγή στις μονάδες της ΔΕΗ

Στο μεταξύ, αποκαθίσταται σταδιακά το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, μετά την επίταξη.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΔΕΗ, τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας, είναι και πάλι διαθέσιμα. Το ίδιο και οι θερμικές μονάδες, ισχύος 700 μεγαβάτ. Με τα δεδομένα αυτά η ζήτηση ρεύματος καλύπτεται πλήρως χωρίς να υπάρχει ανάγκη περικοπών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΓΣΕΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Στις 12 τη Δευτέρα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ προκειμένου να εξετάσει τις νομικές και συνδικαλιστικές δυνατότητες κάλυψης των απεργών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτη επιλογή θεωρείται η κήρυξη απεργίας από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, με διαφορετικό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα καλύπτει και τους εργαζομένους στην επιχείρηση.

Η ΓΣΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κακοποίηση των δημοκρατικών θεσμών», μετά την απόφαση που έλαβε για πολιτική επιστράτευση των απεργών και επίταξη των υπηρεσιών.

Ενδεικτική των προθέσεων των συνδικάτων είναι η επισήμανση της Συνομοσπονδίας Εργατών ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα λάβει κάθε νομικό ή άλλο μέσο για τη στήριξη των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Εξάλλου, οι προσκείμενοι στη ΝΔ συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, ζήτησαν την παρέμβαση του πρόεδρου της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι το οικονομικό και κοινωνικό έλλειμμα ακολουθείται πλέον από έλλειμμα δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Διαβάστε επίσης:

Τέλος η απεργία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Δυτική Μακεδονία: Επιστρέφουν στα πόστα τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ