ΕΛΛΑΔΑ

Η μαύρη τρύπα του ΟΑΕΕ οδηγεί στο χάος τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η μαύρη τρύπα του ΟΑΕΕ οδηγεί στο χάος τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση

Ένα ένα τα ταμεία δείχνουν να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δικαιώματα των ασφαλισμένων τους.

Στον αδιέξοδο αυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο ΟΑΕΕ καταρρέει υπό το βάρος των ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις και στο μέλλον.

Το Ταμείο εκτιμάται ότι θα έχει φέτος μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών φτάνει τα 7,4 δισ. ευρώ που προέρχεται κυρίως από μικροοφειλέτες.

Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμα χειρότερες μέρες. Όχι μόνο λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης από τους ασφαλισμένους αλλά και γιατί ένα μεγάλο ποσοστό (40%) από όσους εντάχθηκαν αναγκάστηκε να διακόψει τις πληρωμές μετά την καταβολή των πρώτων δόσεων χάνοντας και το δικαίωμα στην περίθαλψη.

«Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος» διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καπωτάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εντός του καλοκαιριού το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών θα στείλει άλλα 92.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους οφειλέτες για την είσπραξη χρεών της τάξης των 5.000-15.000 ευρώ.

Πάντως οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψην μας τις καταγγελίες οφειλετών του ΟΑΕΕ οι οποίοι υποστηρίζουν πως μεταξύ των οφειλομένων τους βρίσκονται και μία σειρά παράνομων ποσών, δεδομένου ότι ο Οργανισμός δεν παρείχε παράνομα περίθαλψη για το διάστημα που εκείνοι δεν πλήρωναν. Επίσης τονίζουν πως οι εισφορές θα έπρεπε να έχουν μειωθεί από το 2009 ενώ παραμένουν παράνομα μέχρι και σήμερα στο ίδιο επίπεδο.

Η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για ένα καλύτερο μέλλον

Η ΓΣΕΒΕΕ, από κοινού με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), έχει διαμορφώσει πρόταση με δύο βασικούς άξονες:

1. Να κεφαλοποιηθούν και να «παγώσουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο χρόνος κατά τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί εισφορές να μεταφερθεί ως πλασματικός στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, με δυνατότητα εξαγοράς αυτού, όπως γίνεται με τα χρόνια σπουδών ή την στρατιωτική θητεία.
2. Ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα οι ασφαλισμένοι να μπορούν να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία, ώστε να επανενεργοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό εξ' αυτών, να αποκτήσουν ξανά ασφαλιστική συνείδηση και ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα έσοδα του Ταμείου.

Ας ελπίσουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και τεθούν στο περιθώριο οι εντολές των Τροϊκανών για περισσότερα μέτρα λιτότητας. Ο εργαζόμενος έχει υποχρεώσεις αλλά έχει και δικαιώματα. Πόσο μάλλον ένας συνταξιούχος που έχει ολοκληρώσει τον εργασιακό του βίο και προσπαθεί να απολαύσει τους καρπούς αυτού του μαραθωνίου που συμμετείχε. Κάποιοι αυτό δείχνουν να το αγνοούν τεχνηέντως τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Έξι στους δέκα συνταξιούχους ζουν στο όριο της φτώχειας

Ένστολοι: «Ψαλίδι» στα αναδρομικά και στις αυξήσεις