ΕΛΛΑΔΑ

Παραλύει σήμερα το Δημόσιο - 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ (pics+vid)

Παραλύει σήμερα το Δημόσιο - 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ (pics+vid)

Εικοσιτετράωρη απεργία στον Δημόσιο τομέα έχει προκηρύξει για σήμερα, Τρίτη, η ΑΔΕΔΥ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, με φορείς και συνδικάτα να συντάσσονται στο πλευρό των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, όπου σήμερα θα εκδικαζόταν η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που αφορά στις καθαρίστριες. Ωστόσο, η εκδίκαση αναβλήθηκε για τέλος Φεβρουαρίου. Το "παρών" στο συλλαλητήριο δίνουν για άλλη μία φορά οι απολυμένες καθαρίστριες, συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα τους.

2

Ξεκίνησε η πορεία

Η πορεία της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10:30 από τον Άρειο Πάγο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι, τόσο φορείς και συνδικάτα, όσο και οι απολυμένες καθαρίστριες, ενώ αυτή την ώρα κατευθύνονται προς το υπουργείο Οικονομικών, με την οδό Σταδίου να είναι κλειστή.

15

Νωρίς το πρωί, έξω από τον Άρειο Πάγο οι απολυμένες καθαρίστριες φώναξαν συνθήματα, όπως «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ, δεν φεύγω από το δρόμο αν δεν δικαιωθώ».

Λίγο πριν από τις 10:00 οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ενημερώθηκαν για την αναβολή της εκδίκασης.

Tην αναβολή ζήτησαν οι συνήγοροι των καθαριστριών υποστηρίζοντας ότι τηρούν στάση αναμονής καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις. Την ίδια ώρα σε παρέμβαση της η ΑΔΕΔΥ επικαλέστηκε την προσφυγή που εκκρεμεί στο ΣτΕ το οποίο και θα κρίνει τη συνταγματικότητα της διαθεσιμότητας. Από την πλευρά του το δημόσιο συναίνεσε στην αναβολή της εκδίκασης ζητώντας ωστόσο να οριστεί σύντομη δικάσιμος.

Το δικαστήριο αποφάσισε τη διατήρηση της απόφασης του Αρείου Πάγου που έχει αναστείλει την απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαιώνει τις καθαρίστριες.

Παρέλυσε το Δημόσιο

Η απεργία αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία - αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, από τις διαδικασίες αξιολόγησης.

1

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «με τη συμμετοχή στην Απεργία θα στείλουμε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων και των σχεδίων πλήρους κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος».

«Σε αυτή την πολιτική εντάσσεται η δικαστική απόφαση που απαγορεύει να κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο μέλλον Απεργία με τα ίδια αιτήματα! Θα απαιτήσουμε να επαναπροσληφθούν όλοι-ες οι απολυμένοι-ες εργαζόμενοι στο Δημόσιο και να επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές και υπηρεσίες που καταργήθηκαν με την ταυτόχρονη επάνοδο όλων των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Τέλος, με την Απεργία μας στις 23/9/2014 και με τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων μας, διεκδικούμε λύσεις στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά μας αιτήματα, όπως αυτά προσδιορίστηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (21.8.2014)» καταλήγει η ανακοίνωση.

4

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ συμμετέχουν στην απεργία.

Το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε, επίσης, τη συνέχιση της απεργίας- αποχής από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Στην κινητοποίηση μετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση με αφορμή την αξιολόγηση και τους ελέγχους των μονιμοποιήσεων.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετάσχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

13

Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς

Ταλαιπωρία περιμένει ττο κοινό που χρησιμοποιεί τρόλεϊ για τις μετακινήσεις του στην Αθήνα, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων σε αυτά.

Συγκεκριμένα, τα οχήματα θα μείνουν στα αμαξοστάσια από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, λόγω της πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

Η ταλαιπωρία θα πάρει... μετάθεση για το μετρό την Τετάρτη (24/09). Από τις 13.00 έως τις 17.00 θα σταματήσει η λειτουργία των συρμών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στο μετρό τη δική τους γενική συνέλευση.

Διαβάστε επίσης:

Ολονυχτία από τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ (pics&vid)

«Χειρότερο» για πέντε ώρες θα τραβήξουν οι οδηγοί των τρόλεϊ