ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στη δημοσιοποίηση των φοροφυγάδων γιατρών

«Όχι» στη δημοσιοποίηση των φοροφυγάδων γιατρών
Να «κατεβάσει» τα ονόματα των φοροφυγάδων γιατρών από την ιστοσελίδα του...

Να «κατεβάσει» τα ονόματα των φοροφυγάδων γιατρών από την ιστοσελίδα του υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Με την υπ' αριθμόν 54/2011 απόφασή της η Αρχή ζητά μάλιστα και την απόσυρση του σχετικού δελτίου Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο.

Κι όλα αυτά διότι σύμφωνα με την Αρχή είναι παράνομη η ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών των ονομάτων φοροφυγάδων γιατρών, καθώς παραβιάζει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ που κατοχυρώνουν την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

«Η ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονοματεπώνυμων και των επαγγελματικών διευθύνσεων παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας συνιστά επεξεργασία απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και έντονο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος πληροφοριακού αυτοκαθορισμού. Συνεπώς, απαιτείται να προβλέπεται σε νόμο η αρμοδιότητα της δημόσιας αρχής (σ.σ. εν προκειμένω του υπουργείου Οικονομικών) για τη δημοσιοποίηση μέσω του διαδικτύου των ονοματεπωνύμων και λοιπών επαγγελματικών στοιχείων φορολογουμένων προς επιδίωξη συγκεκριμένου θεμιτού σκοπού», υπογραμμίζεται στην απόφαση.

Κατά την Αρχή, όχι μόνο δεν υπάρχει ρητή νομοθετική διάταξη που να επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών ως υπεύθυνο επεξεργασίας να δημοσιοποιεί τα ονόματα, αλλά επιπλέον, «η επεξεργασία προσκρούει στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που καθιερώνουν ως κανόνα το φορολογικό απόρρητο, το οποίο κάμπτεται μόνο στις περιοριστικά οριζόμενες από το νομοθέτη περιπτώσεις».