ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργός «λαγωνικό» κάνει τα πάντα για τη δημοσιότητα

Υπουργός «λαγωνικό» κάνει τα πάντα για τη δημοσιότητα
Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προσπαθεί να δείξει ότι παράγει πολιτικό έργο...

Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προσπαθεί να δείξει ότι παράγει πολιτικό έργο. Σήμερα παρουσίασε ως δήθεν σκάνδαλο μια παράνομη αποθήκευση υγειονομικού υλικού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό στο νοσοκομείο υπήρχαν παρακαταθήκες, δηλαδή ένα στοκ με υγειονομικό υλικό, αξίας 1 εκατ. ευρώ, όταν οι προβλεπόμενες ανάγκες του νοσοκομείου δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν προκύπτει ζημία του ελληνικού δημοσίου, αφού τα υλικά αυτά δεν είχαν αγοραστεί από το νοσοκομείο και ήταν απλά αποθηκευμένα .

Ο κ. Λοβέρδος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα στοιχεία και την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σαν να έκαναν μία αποκάλυψη βόμβα αγνοώντας(;) ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Δεν είναι ίσως τυχαίο πως μετά τη σύντομη παρουσίαση του «σκανδάλου» ο κ. Λοβέρδος αποχώρησε από την αίθουσα όπου διεξαγόταν η συνέντευξη τύπου χωρίς να ενημερώσει τους δημοσιογράφους, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο των διευκρινιστικών τους ερωτήσεων.

Ο κ. Υπουργός μετ’ επιτάσεως τόνισε ότι σέβεται τα χρήματα του ελληνικού λαού και κατανοεί τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται, γι’ αυτό και, όπως λέει, είναι αμείλικτος έναντι της διαφθοράς.

Τέτοιου τύπου δηλώσεις, όμως, έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις του κ. Υπουργού. Διότι δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται πως ενδιαφέρεται για το καλό του απλού πολίτη και ταυτοχρόνως να τον υποχρεώνει να πληρώνει από την τσέπη του πάνω από 1.000 φάρμακα, τα οποία οι γιατροί τα συνταγογραφούν , ωστόσο, επειδή έχουν βγει εκτός λίστας επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τους ασφαλισμένους. Μόνον το 2011 οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους για φάρμακα 132 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΟΒΕ).

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), η λίστα των οποίων έχει διευρυνθεί, και που επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους το 2011 με επιπλέον 20,9 εκατ. ευρώ.

Η «κοινωνική» πολιτική του Υπουργού Υγείας λοιπόν επέβαλλε στον απλό πολίτη το 2011 μόνον από τα φάρμακα ένα χαράτσι 153 εκατ. ευρώ!
Ένα άλλο θύμα της πολιτικής Λοβέρδου είναι και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παραμένει υγιής και προσφέρει δουλειά σε 20.000 οικογένειες.

Η μείωση των τιμών των φαρμάκων, που επέβαλε ο κ. Λοβέρδος , μοιραία θα αναγκάσει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να διακόψουν την παραγωγή των φθηνών φαρμάκων, αφού πλέον θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα παραγωγής και είτε θα κλείσουν είτε θα εξαναγκασθούν να τα εισάγουν, οπότε η τιμή των μέχρι τώρα φθηνών σκευασμάτων, θα αυξηθεί. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι να εξοβελιστεί το φθηνό και ποιοτικό ελληνικό φάρμακο από την εγχώρια αγορά.

Η εμμονή του κ. Υπουργού στα συγκεκριμένα μέτρα, αν και σύμφωνα με τους πλέον ειδικούς, όπως ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Στουρνάρας, δεν θα οδηγήσουν στα αναμενόμενα αποτελέσματα για περιορισμό των δαπανών της υγείας, προκαλεί, αν μη τι άλλο, προβληματισμό .

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, « η περαιτέρω πτώση των τιμών των φαρμάκων συνεπάγεται τη δημιουργία κινήτρων επανεξαγωγής των φαρμάκων σε χώρες που έχουν υψηλότερες τιμές και ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς και τον πιθανό αποκλεισμό παλαιών φθηνών φαρμάκων και αντικατάστασή τους από νεότερα και ακριβότερα φάρμακα με αποτέλεσμα την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Αδίστακτος ο κ. Λοβέρδος, δεν διστάζει να βάλει τα συμφέροντα των ξένων πολυεθνικών, που επιθυμούν την άλωση της ελληνικής αγοράς, πάνω από το συμφέρον του πολίτη και της εγχώριας βιομηχανίας.