ΕΛΛΑΔΑ

Πεδίο μάχης το Σύνταγμα

Πεδίο μάχης το Σύνταγμα
Μάχες σώμα με σώμα διαδηλωτών και αστυνομίας - "Σπάει" ο κόσμος από τα χημικά

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί για άλλη μία φορά το Σύνταγμα. Επιθέσεις σώμα με σώμα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καπνογόνα και τραυματίες "ντύνουν" το σκηνικό έξω από τη Βουλή και στους γύρω δρόμους. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνιχτική, καθώς οι αστυνομικοί κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών. Με σφεντόνες, πέτρες, ρόπαλα και ότι βρουν μπροστά τους ομάδες κουκουλοφόρων έχουν ξεχυθεί στην Σταδίου, την Καραγ. Σερβίας, την Αμερικής και την Πανεπιστημίου.

Ωστόσο, παρά τα μεγάλης έκτασης γεγονότα οι περισσότεροι διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα.

Αυτή τη στιγμή τα επεισόδια έχουν μεταφερθεί στη Σταδίου. Η ένταση συνεχίζεται με τα ΜΑΤ να «δηλητηριάζουν» τον αέρα με δακρυγόνα και τις ομάδες των κουκουλοφόρων να εκσφενδονίζουν πέτρες προς τη μεριά των αστυνομικών.

Πρόχειρα ιατρεία έχουν «στηθεί» στο μετρό του Συντάγματος. Οι διαδηλωτές που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά ή έχουν τραυματιστεί, λαμβάνουν εκεί τις πρώτες βοήθειες. Παράλληλα, οι διαδηλωτές απευθύνουν εκκλήσεις όποιος μπορεί να βοηθήσει να κατευθυνθεί προς την περιοχή, καθώς είναι αδύνατο να φθάσουν εκεί ασθενοφόρα, προκειμένου να μεταφέρουν τους τραματίες.

Όλη η Αμαλίας είναι στη κατοχή των ΜΑΤ. Ο κόσμος βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλατείας επειδή η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τα δακρυγόνα των αστυνομικών. Ωστόσο, μόλις ο αέρας καθαρίζει οι διαδηλωτές ανεβαίνουν ξανά προς την Αμαλίας, μέχρι αυτή να «πνιγεί» εκ νέου από τα χημικά.

15 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο «Γεννηματάς». Οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ κάποιοι έχουν υποστεί εγκαύματα.

Γύρω στις 15:40 εκκενώθηκε, λόγω των σφοδρών επεισοδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, το ξενοδοχείο «King George» στο Σύνταγμα.

Λίγο νωρίτερα, άνδρες της αστυνομίας επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, οι οποίοι εκείνη την ώρα κατέγραφαν τη στιγμή της σύλληψης ενός διαδηλωτή, τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς.

Στις 13:30, οι διαδηλωτές έκαναν «ντου» για να μπουν στην Βουλή σπάζοντας τα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά του Κοινοβουλίου. Οι αστυνομικοί απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Το χρονικό των επεισοδίων

Επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 09:30 στην συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Ερατοσθένους. Δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει δρόμους προκειμένου να προστατεύσουν την είσοδο των βουλευτών στο Κοινοβούλιο, «έσπρωξαν» ομάδα διαδηλωτών προς την οδό Β. Όλγας, κάνοντας χρήση χημικών. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιώργος Χαρίσης.

Η ένταση μεταφέρθηκε αργότερα γύρω στις 12.30 έξω από το υπουργείο Οικονομικών όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να προσαγάγουν διαδηλωτή. Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κατά λάθος επίθεση στην Λ. Κανέλλη

Επίθεση από Αγανακτισμένους δέχτηκε (κατά λάθος) η βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Λ. Κανέλλη περνώντας από τη Λεωφόρο Β. Σοφίας με το αυτοκίνητό της. Οι διαδηλωτές πέταξαν καφέδες στο αυτοκίνητο της Λ. Κανέλλη, χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι εκείνη. Όταν όμως αντιλήφθηκαν ότι είναι η βουλευτής του ΚΚΕ σταμάτησαν και την άφησαν να περάσει. Φεύγοντας η κ. Κανέλλη έκανε με το χέρι της το σήμα της νίκης.

Τραυματίες και συλλήψεις

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί 12 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό και 26 αστυνομικοί, οι οποίοι διεκομίσθησαν στο 401.

Την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 29 προσαγωγές και εννιά συλλήψεις.


Διαβάστε επίσης: Σε απεργιακό «κλοιό» και σήμερα η χώρα