ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στις φλόγες - Κόλαση φωτιάς στον Έβρο

Η Ελλάδα στις φλόγες - Κόλαση φωτιάς στον Έβρο
Δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο τη νύχτα οι φωτιές σε Έβρο και Τρίπολη - «Λαμπάδιασε» και η Χίος...

Συνεχίζεται η σκληρή μάχη των πυροσβεστών με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, που έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 47.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Αργά το μεσημέρι η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών.

Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε σε καλλιεργήσιμη έκταση κοντά στην Αλεξανδρούπολη, απειλώντας τις εγκαταστάσεις τηλεοπτικού σταθμού, η οποία και κατασβήστηκε.

Τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των περιοχών Κοίλα, Καβησός, Κιτρινόπετρα και Λευκίμη, ενώ συνεργεία και μηχανήματα ασχολούνται με την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για τον περιορισμό επέκτασή της προς βορρά.

Στη δύναμη των τριών καναντέρ και των τριών ελικοπτέρων, προστέθηκαν από νωρίς το απόγευμα και δυο πυροσβεστικά σκάφη από τη Γαλλία, τα οποία λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις. Στη μάχη με τις φλόγες θα ριχτούν αύριο και τα δυο ισπανικά αεροσκάφη.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης μιλώντας στο newsbomb.gr δήλωσε:«Η κατάσταση είναι τραγική. Η φωτιά έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και έχουμε και δύο νέα μέτωπα στο Αρδάνι και στο αεροδρόμιο. Οι φλόγες είναι πολύ κοντά στην πίστα του αεροδρομίου και δεν πραγματοποιείται καμία πτήση, παρά μόνο των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, οι άνεμοι εδώ φτάνουν τα 9 μποφόρ

Το συντονιστικό της πυροσβεστικής επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. "Δίνουμε τη μάχη", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Πύρινος εφιάλτης και στην Τρίπολη

Στο έλεος του πύρινου εφιάλτη βρίσκεται και η Αρκαδία! Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν οι κοινότητες: Πάπαρη, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη της ενότητας Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης.

Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει την παροχή ρεύματος.

Από τις 16 φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο σήμερα, ελέγχονται πλήρως όλες, εκτός από αυτή στην Αρκαδία.

"Άρπαξε" και η Χίος

Φωτιά ξέσπασε και στη Χίο. Στην περιοχή Φυτά του νησιού, λίγο μετά τις 8 το βράδυ ξέσπασε πυρκαγιά. Εκεί επιχειρούν 12 οχήματα της πυροσβεστικής με 41 πυροσβέστες, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 20 εθελοντές. Η φωτιά δεν απειλεί σπίτια και κατοικημένες περιοχές.


Στις φλόγες το Μεσολόγγι

Στο Μεσολόγγι η ευρύτερη περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Ευηνοχωρίου και Άγιου Θωμά του Δήμου Μεσολογγίου κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Χθες μάλιστα οι φλόγες έφτασαν μέχρι την Εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων όπου διεκόπη η κυκλοφορία για αρκετή ώρα. Οι πύρινες γλώσσες έγλειψαν σε κάποιες περιπτώσεις αυλές σπιτιών. Σε ύφεση το μέτωπο αυτή την ώρα.

Η φωτιά απείλησε τις φυλακές στο Μαλανδρίνο

Τις φυλακές στο Μαλαδρίνο απείλησε η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στη Φθιώτιδα, καθώς οι φλόγες έφθασαν μέχρι τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος κράτησης. Η πυροσβεστική με σύμμαχο την αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα απέτρεψαν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φωτιά στο χώρο των φυλακών και την έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο.

Πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο, Αμφιλοχία, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Αχαΐα

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στη Ζάκυνθο, στην Αμφιλοχία στη θέση Στάνος, στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας που μαίνεται από 24 του μήνα και στις Νεγράδες Ιωαννίνων.

Συνολικά περισσότερες από 100 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα ενώ επικίνδυνα λόγω των ισχυρών ανέμων θεωρούνται και τα επόμενα 24ωρα.

Υπόνοιες για έργο εμπρηστών

«Οι φωτιές που ξεσπούν ξαφνικά τα μεσάνυχτα είναι κάτι οργανωμένο γιατί αυτοί που τις βάζουν ελπίζουν ότι εκείνες τις ώρες οι δυνάμεις δεν θα είναι σε ετοιμότητα και δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και να τις αντιμετωπίσουν», τόνισε στο ΑΠΕ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης.

Πηγή video: e-thraki.gr

Διαβάστε επίσης: Στις φλόγες το Σέιχ Σου

Γ. Παπανδρέου για φωτιές: Η κατάσταση είναι δύσκολη