ΕΛΛΑΔΑ

Η λαϊκή οργή αμαύρωσε την Εθνική Επέτειο

Η λαϊκή οργή αμαύρωσε την Εθνική Επέτειο

Συμπλοκές επεισόδια και προπηλακισμοί στις παρελάσεις

Την ευκαιρία στους αγανακτισμένους πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους έδωσαν σήμερα όπως αναμενόταν οι παρελάσεις.
Συνθήματα, αποδοκιμασίες, προπηλακισμοί, αλλά και… αυγά συνέθεσαν το «εορταστικό» σκηνικό στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Θεσσαλονίκη

Πρωτοφανή επεισόδια σημειώθηκαΝ σήμερα στην Θεσσαλονίκη, τα οποία ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων. Η μεγάλη παρέλαση ματαιώθηκε έπειτα από την εισβολή δεκάδων πολιτών στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με την εμφάνιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ομάδες αριστερών, «αγανακτισμένων» και μερίδα οπαδών του «Ηρακλή» εκτόξευαν μπουκάλια, γιαούρτια και αυγά και φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά του Κάρολου Παπούλια.

Πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση η οποία πότε άλλοτε στο παρελθόν δεν έχει συμβεί.

Τη λύπη του εξέφρασε ο κ. Κ. Παπούλιας, τονίζοντας πως είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια συνθήματα και μάλιστα σε τόσο κρίσιμες εποχές.

«Είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη, όταν εγώ έχω πολεμήσει για την πατρίδα από τα 15 μου», δήλωσε με λύπη ο πρώτος πολίτης της χώρας.

Αθήνα

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα.

Ομάδα πολιτών πέταξε καφέδες και γιαούρτια κατά των επισήμων, ωστόσο, η ένταση δεν επεκτάθηκε, μετά την άμεση αντίδραση των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο σημείο.Τα μέλη της μπάντας του δήμου Αθηναίων, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους, τοποθετώντας μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης τους απείλησε, όπως καταγγέλλουν, ότι θα τους παραπέμψει στο πειθαρχικό.

Πειραιάς

Στο στόχαστρο των αγανακτισμένων πολιτών βρέθηκαν οι επίσημοι και στον Πειραιά.

Την παρέλαση «επιχείρησαν» να παρακολουθήσουν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, καθώς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης.

Παρόντες ήταν φυσικά ο Δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, καθώς και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία τους εισέπραξαν γιουχαρίσματα, αλλά και συνθήματα, όπως «Κάτω οι τροϊκανοί» και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική επικεντρώθηκε εναντίον των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και όχι των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ηράκλειο

Ένταση και επεισόδια στιγμάτισαν την παρέλαση στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διαδηλωτές εξαπέλυσαν φραστική επίθεση στους βουλευτές Ηρακλείου, κκ Μ. Στρατάκη, Μ. Κεφαλογιάννη και Μ. Σκραφνακη, καθώς και στον ο υφυπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη, που φυγαδεύτηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Μάλιστα αγανακτισμένοι πολίτες πέταξαν ακόμα και αυγά κατά του κ. Τζωρτζάκη.

Στη Ν. Αλικαρνασό, κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στους επισήμους, ενώ τα τύμπανα σίγησαν.

Πάτρα

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της παρέλασης και στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.
Απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στην Αγίου Ανδρέου, ένα γκρουπ διαδηλωτών κρατώντας μαύρες σημαίες φώναζε συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των βουλευτών του νομού Αχαΐας.

Λίγο πριν τις 12:30 η παρέλαση ξεκίνησε, αφού πρώτα αποχώρησαν από την εξέδρα οι επίσημοι.

Πύργος

Σοβαρά επεισόδια στιγμάτισαν και την παρέλαση στον Πύργο Ηλείας.
Λίγο πριν ξεκινήσουν την παρέλαση τους τα Σώματα Ασφάλειας περισσότερα από 200 άτομα διέκοψαν την παρέλαση και κρατώντας πανό κατευθύνθηκαν μπροστά από τους επισήμους αρχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και υπήρχαν αρκετές αψιμαχίες μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Ο μητροπολίτης κ.κ Γερμανός αποχώρησε από την παρέλαση εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη.

Τρίπολη

Υβριστικά συνθήματα και ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης στην Τρίπολη. Διαδηλωτές από το εργατικό κέντρο, την ΔΕΗ, αλλά και πολλοί αγανακτισμένοι πολίτες, κρατώντας πανό, φώναζαν συνθήματα κατά των επισήμων και κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Το παρόν στην παρέλαση έδωσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο γραμματέας της ΝΔ βουλευτής Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης.

Να σημειώσουμε ότι οι μαθητές κατά την παρέλαση περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους, ενώ με την ολοκλήρωση της, αποχώρησαν αμέσως οι βουλευτές και φυγαδεύτηκε κυριολεκτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Βόλος

Μαθητές, φοιτητές και αγανακτισμένοι πολίτες διέκοψαν την παρέλαση στην πόλη του Βόλου, εισβάλοντας στην δρόμο της παραλίας όπου πραγματοποιούνταν η παρέλαση.

Οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και γιαούρτια στην εξέδρα των επισήμων αλλά και σε όλους τους πολιτικούς που βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Κοζάνη

Φραστική επίθεση δέχτηκε σήμερα στην Κοζάνη κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων σε κεντρική πλατεία, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

"Πρόδωσες το ελληνικό κράτος και την πατρίδα", φώναξε απευθυνόμενος στον κ. Κουκουλόπουλο νεαρός διαδηλωτής, ενώ ο υφυπουργός παρακολουθούσε χωρίς να αντιδράσει.

Ρόδος

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Ρόδο όταν πολίτες επιτέθηκαν με υβριστικά συνθήματα κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, καθώς και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που βρίσκονταν στην εξέδρα των επισήμων.

Κέρκυρα

Ένταση και στο νησί των Φαιάκων, όπου αγανακτισμένοι πολίτες αποδοκίμασαν τον Γ.Γ. Εμπορίου κ. Στέφανο Κομνηνό.

Η κατάσταση ήταν τεταμένη από το πρωί, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει δρακόντεια για τα δεδομένα του νησιού μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Η οργή του κόσμου έχει ξεχειλίσει, ενώ πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι στο μέλλον θα δούμε χειρότερες εκτροπές.