ΕΛΛΑΔΑ

Έφθασε το πρώτο «κύμα» εφεδρείας

Έφθασε το πρώτο «κύμα» εφεδρείας

Με την έξοδο από το Δημόσιο 30.000 μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011, μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, με τους διευθυντές προσωπικού των υπηρεσιών να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα.

Η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, οπότε και υπολογίζεται ότι στο Δημόσιο θα εργάζονται 150.000 υπάλληλοι λιγότεροι από αυτούς που απασχολούνται σήμερα.

Το πρώτο στάδιο ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα και αφορά υπαλλήλους που τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, ήτοι αυτούς που συμπλήρωσαν 33 χρόνια υπηρεσίας και έχουν διανύσει το 53 έτος της ηλικίας τους.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι φέτος οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο (συνταξιοδοτήσεις και εφεδρεία) θα ξεπεράσουν τις 50.000, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των 30.000 εφέδρων αναμένεται να αποτελείται από υπαλλήλους που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Ακολουθώντας ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα τα αρμόδια διοικητικά στελέχη, υπό τις οδηγίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιδιώκουν να εντοπίσουν κυρίως το προσωπικό που θα τεθεί στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς της εφεδρείας.

Πρόκειται για την πιο «ήπια» μορφή εφαρμογής του μέτρου, αφού ουσιαστικά οδηγεί σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης.

Όσοι υπάλληλοι τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο.

Για τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου αυτής της κατηγορίας εφέδρων, η αποζημίωσή τους θα συμψηφιστεί με το ποσό αποζημίωσης που θα λάμβαναν σε περίπτωση που έβγαιναν σε σύνταξη με τη συμπλήρωση των ετών προϋπηρεσίας.

Η εφεδρεία των πρώτων 30.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, θεωρεί επιβεβλημένη, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Πάντως, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους δημοσίους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτρουμάνης αναμένεται να αποσαφηνίσει ότι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και άλλα ταμεία μπορούν να τεθούν σε εφεδρεία μόνο εάν στο τέλος του 2011 έχουν 36 έτη προϋπηρεσίας και είναι άνω των 58 ετών.

Σε διευκρινιστική του δήλωση ο Γ. Κουτρουμάνης σημειώνει: «Κανένας δεν θα υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία αν μέχρι το τέλος του 2013 δεν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για να πάρει πλήρη σύνταξη είτε από το Δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό τομέα».