ΚΟΣΜΟΣ

Το Σουέζ που τρομάζει τη Δύση

Το Σουέζ που τρομάζει τη Δύση
Η πόλη Σουέζ προσλαμβάνει τεράστια στρατηγική σημασία για την Αίγυπτο...

Η πόλη Σουέζ προσλαμβάνει τεράστια στρατηγική σημασία για την Αίγυπτο, διότι βρίσκεται στις πύλες της ομώνυμης διώρυγας από την οποία περνούν τα τάνκερ, τα οποία μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή στη Δύση.

Το γεγονός, ότι οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ κατέλαβαν εν αρχή το κέντρο της πόλης Σουέζ, όπου υπήρξαν και οι πρώτοι νεκροί, μόνο ως τυχαία γεγονότα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται. Συνεπώς καθόλου τυχαία δεν είναι και η ανησυχία της Δύσης.

Η γενικευμένη ένταση στην Αίγυπτο και η κατάληψη του Σουέζ προκάλεσε άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα έχουν δημιουργήσει έντονο φόβο ότι θα επηρεαστεί η μεταφορά όλων των προϊόντων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών Αμπντάλα Ελ – Μπάντρι εξέφρασε φόβους ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, εννοώντας προφανώς ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κίνδυνοι για τη μεταφορά πετρελαίου. Αντίθετα, η Goldman Sachs αντιμετωπίζει ως αδύναμο ένα τέτοιο σενάριο.

Τι προκαλεί φόβο;

Το γεγονός ότι η πόλη του Σουέζ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο των ταραχών και των εξεγερσιακών διαδικασιών στην Αίγυπτο είναι ενδεικτικό ότι ο αιγυπτιακός λαός έχει πλήρη επίγνωση της στρατηγικής σημασίας της διώρυγας. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ, αντιμετωπίζουν σήμερα, με ιδιαίτερα μεγάλο σκεπτικισμό και προβληματισμό την ανατροπή του status quo, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά σε ολόκληρο του βορειοαφρικανικό γεωγραφικό μέτωπο. Ακόμη μεγαλύτεροι είναι οι φόβοι ότι το ντόμινο της ανατροπής των καθεστώτων σε κράτη της βόρειας Αφρικής, μπορεί να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή. Το ενδεχόμενο να περάσει, δε, η διακυβέρνηση μιας χώρας, όπως η Αίγυπτος στα χέρια των ισλαμιστών μεγιστοποιεί το δέος στον δυτικό κόσμο, αν και πιθανότατα αυτό το σενάριο δεν θα επιβεβαιωθεί. Η Δύση φοβάται την πολιτική επικράτηση των μουσουλμάνων, ενώ στις ΗΠΑ αντικείμενο συστηματικής παρακολούθησης κατέστη όλες τις προηγούμενες ημέρες η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών.

Οι εξεγερμένοι στην Αίγυπτο, ο λαός δηλαδή της Αιγύπτου, αποτελεί ένα κράμα κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων. Για παράδειγμα οι κόπτες χριστιανοί είναι περίπου 10.000.000, οι μουσουλμάνοι είναι Σουνίτες (όχι Σιίτες, όπως για παράδειγμα στο Ιράν), στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ συμμετέχουν Αριστεροί, ενώ ο στρατός «αγκαλιάζει την επανάσταση». Διάφοροι κύκλοι επιχειρούν, ωστόσο, να παραλληλίσουν τα γεγονότα στην Αίγυπτο με την ιρανική επανάσταση, η οποία ξεκίνησε το 1978 και συνέβαλε στο ξέσπασμα της μεγάλης πετρελαϊκή κρίση του 1979.

Υπό αυτή την έννοια καθίσταται αντιληπτός ο μεγάλος φόβος των πολυεθνικών συμφερόντων για το ενδεχόμενο η έλλειψη πετρελαίου εξαιτίας των γεγονότων στην πόλη του Σουέζ, αλλά και ευρύτερα στην αιγυπτιακή κοινωνία να οδηγήσει σε μία αντίστοιχη κρίση με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο, ότι η Goldman Sachs, η οποία παρακολουθεί πολύ στενά τα γεγονότα στην Αίγυπτο κυριαρχεί στον τομέα της διαπραγμάτευσης συμβολαίων με τον πετρέλαιο, οπότε είναι φυσικό να μην επιθυμεί στην παρούσα, τουλάχιστον, συγκυρία την κινδυνολογία.

Αίγυπτος vs κερδοσκόπων;

Η διώρυγα του Σουέζ αποτελεί ένα κανάλι το οποίο ενώνει την Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα. Η Αίγυπτος η οποία ελέγχει την διώρυγα, έχει όχι μόνο γεωστρατηγικά, αλλά και οικονομικά οφέλη από τη Διώρυγα του Σουέζ, δεδομένου ότι πρόκειται για μία χώρα, η οποία δεν παράγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Ο αριθμός των βαρελιών με πετρέλαιο, τα οποία μεταφέρονται καθημερινά μέσω της Διώρυγας του Σουέζ ανέρχεται σε 1,8 εκατ. σε ημερήσια βάση. Όπως λέγεται η κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο μέσω της κινδυνολογίας, όσο και μέσω της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου, ευνοεί την ανάπτυξη κερδοσκοπικών συμφερόντων, ενώ σύμφωνα με κάποιες πηγές, η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, είναι «βούτυρο στο ψωμί» του ΟΠΕΚ, ο οποίος, όπως επίσης λέγεται, θα επιθυμούσε μέσα στο έτος 2011 άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Βέβαια σήμερα το ερώτημα είναι το εξής: Με βάση τα γεγονότα της Αιγύπτου, βρισκόμαστε άραγε προ των πυλών της τρίτης πετρελαϊκής κρίσης;

Πηγή: Newscode.gr