ΚΟΣΜΟΣ

Εκκλήσεις κατά της βίας σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους

Εκκλήσεις κατά της βίας σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ),κυρία Κάθριν Αστον...

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ),κυρία Κάθριν Αστον, με δηλώσεις της αργά σήμερα χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, στο Κάϊρο και αλλού, ενώ ταυτοχρόνως ζήτησε και την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί μία αμιγώς "πολιτική λύση" στην παρούσα ταραχώδη κατάσταση, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου και στην επαρχία.

Την ίδια στιγμή η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τις αιγυπτιακές αρχές "να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ισπανών δημοσιογράφων" που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, αφού 15 από αυτούς συνελήφθησαν ή κατήγγειλαν ότι προπηλακίστηκαν.

Η υπουργός Εξωτερικών, Τρινιδάδ Χιμένεθ, προέτρεψε τις αρχές της Αιγύπτου να προστατεύσουν τους Ισπανούς δημοσιογράφους αλλά και όλους τους εκπροσώπους του ξένου Τύπου "από τις επιθέσεις και την απαράδεκτη συμπεριφορά των βίαιων ομάδων" που επιδιώκουν "να τους εμποδίσουν να κάνουν τη δουλειά τους".

Νωρίτερα σήμερα η απεσταλμένη της ισπανικής τηλεόρασης στην Αίγυπτο, Ρόζα Μογιό, δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα ατόμων που σταμάτησαν το ταξί στο οποίο βρισκόταν, την έβγαλαν έξω της ζήτησαν ταυτότητα και την παρενόχλησαν σεξουαλικά. "Οι δημοσιογράφοι κρατούνται όμηροι από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης", κατήγγειλε η ίδια.

Επίσης, δημοσιογράφοι της καταλανικής εφημερίδα Λα Βανγκάρντια δέχτηκαν επίθεση και οι Αιγύπτιοι οδηγοί τους ξυλοκοπήθηκαν: μία δημοσιογράφος οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα από αστυνομικούς με πολιτικά, ένας συνάδελφός της οδηγήθηκε ενώπιον μιας ομάδας στρατιωτικών και ένας φωτορεπόρτερ ποδοπατήθηκε από έφιππους διαδηλωτές. "Πρόκειται για ένα σκόπιμο κυνήγι δημοσιογράφων. Μας περιμένουν στην έξοδο του ξενοδοχείου, είναι δολοφόνοι", είπε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδα, Χοακίν Λούνα.