ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία ζητά εκλογές στην Τυνησία

Η Βρετανία ζητά εκλογές στην Τυνησία
Σε 234 ανέρχονται οι νεκροί και σε 510 οι τραυματίες στην Τυνησία από τα μέσα Δεκεμβρίου...

Σε 234 ανέρχονται οι νεκροί και σε 510 οι τραυματίες στην Τυνησία από τα μέσα Δεκεμβρίου που άρχισε η λαϊκή εξέγερση, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση του τυνήσιου προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, μεταξύ των 234 νεκρών βρίσκονται 8 αστυνομικοί και 74 κρατούμενοι, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις φυλακές. Την 1η Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ανέρχονταν σε 219, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν 72 κρατούμενοι, και οι τραυματίες σε 510.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε διευκρινίσει ότι οι αριθμοί αυτοί ήταν ακόμη "προσωρινοί" και ότι ο ΟΗΕ συνέχιζε τις έρευνες.

Παράλληλα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε σήμερα από την Τύνιδα την υποστήριξη της Βρετανίας στην Τυνησία και χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών φέτος.

Είναι "ζωτικής σημασίας οι εκλογές να διεξαχθούν φέτος" και να γίνουν σε συνθήκες "ελευθερίας, διαφάνειας και δημοκρατίας", δήλωσε ο Χέιγκ έπειτα από συνομιλίες που είχε στην τυνησιακή πρωτεύουσα με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι και τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας Νούρι Τζουίνι.

"Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας στη μεταβατική κυβέρνηση επειδή άκουσε τις ανησυχίες του λαού και άρχισε μια σημαντική διαδικασία μεταρρυθμίσεων", σημείωσε ο Χέιγκ, ο οποίος παρέμεινε για μερικές ώρες στην Τυνησία, πρώτο σταθμό περιοδείας του στη βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή.

Ο βρετανός υπουργός ανακοίνωσε επίσης πακέτο 5 εκατομμυρίων στερλινών (5,9 εκατομμύρια ευρώ) για την υποστήριξη σχεδίων σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Τυνησία, στους τομείς της δικαιοσύνης, της ελευθερίας της έκφρασης, των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών.