ΚΟΣΜΟΣ

Στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου Ασφαλείας το Κόσσοβο

Στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου Ασφαλείας το Κόσσοβο
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξετάσει σήμερα την τακτική τριμηνιαία έκθεση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν για την..

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξετάσει σήμερα την τακτική τριμηνιαία έκθεση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν για την κατάσταση στο Κόσσοβο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πολιτική αποστολή του Οργανισμού στο Κόσσοβο (UNMIK) είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως κάθε περαιτέρω διερεύνηση των ισχυρισμών για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων ενώ εκφράζει προσδοκίες ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.


Στην έκθεση, που αφορά την περίοδο 19 Οκτωβρίου 2010-15 Ιανουαρίου 2011, ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, και η υιοθέτηση ψηφίσματος από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ προκάλεσε κύμα δυσαρέσκειας πολιτικών στο Κόσοβο και στην Αλβανία.


Η Σερβία, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ζητήσει επίσημα από το διεθνή οργανισμό να ξεκινήσει μηχανισμό έρευνας, ώστε να εξεταστούν οι αναφορές της έκθεσης του Ντικ Μάρτι, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς.

«Για όλα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μέχρι τώρα διεξάγονταν έρευνες, με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερωνόταν για τα ευρήματα των ερευνών. Δεν πρέπει να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση σε αυτή την περίπτωση», είπε κ. Γέρεμιτς.