ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη
Πανικός και χάος επικράτησε στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στη μνήμη των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις...

Πανικός και χάος επικρατεί στη Λιβύη με νέες διαδηλώσεις σήμερα στη Βεγγάζη μετά και τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι νεκροί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ξεπερνούν τους 173, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και παιδιά.

Σήμερα ένοπλες ομάδες προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι πυροβόλησαν και πάλι εναντίον των διαδηλωτών στη Βεγγάζη.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις κηδείες διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των ενόπλων δυνάμεων χθες και για άλλη μια φορά επιχειρήθηκε η βίαιη καταστολή τους καθώς η οποιαδήποτε εκδήλωση πλέον παίρνει τη μορφή της λαϊκής εξέγερσης.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 2.000 δικηγόροι διαδηλώνουν έξω από το δικαστικό μέγαρο της βόρειας Βεγγάζης.

"Κάποιοι επιτίθενται στην φρουρά, και αντιμετωπίζουν πυροβολισμούς", δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος, Μοχάμεντ αλ Μουγράμπι.

Χθες σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ακροβολιστές πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον των διαδηλωτών από κτίριο στο οποίο νωρίτερα είχαν οχυρωθεί.

«Δεκάδες σκοτώθηκαν και δεν εννοώ μόνο 15 άτομα...είμαστε μάρτυρες μιας σφαγής» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ωστόσο μια γιατρός δήλωσε στο BBC ότι οι νεκροί στη Βεγγάζη από τις χθεσινές συγκρούσεις ξεπερνούν τους 45 ενώ έκανε λόγο και για 900 τραυματίες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι χρησιμοποιεί όχι μόνο επίλεκτες δυνάμεις εναντίων των αντιφρονούντων, αλλά και μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική.

Εν τω μεταξύ στην πόλη τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκε χθες στη Λιβύη. Σύμφωνα με την Arbor Networks, η οποία εδρεύει στην Μασαχουσέτη, δεδομένα που συλλέχθηκαν από 30 παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η κίνηση στο διαδίκτυο εσωτερικά, από και προς τη Λιβύη διακόπηκε απότομα την Παρασκευή στις 19:15 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (00:15 GMT, 02:15 το Σάββατο, ώρα Ελλάδας).

Την Παρασκευή φιλοκυβερνητική εφημερίδα προειδοποιούσε για βίαιη καταστολή των εμπνευσμένων από την Τυνησία και την Αίγυπτο, λαϊκών εξεγέρσεων που ως στόχο έχουν την ανατροπή των εδώ και δεκαετιών αυταρχικών καθεστώτων.

Σημειώνεται ότι ο Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται στην εξουσία από το 1969.

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει στρατιωτικά αεροπλάνα στη Μάλτα προκειμένου να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την απομάκρυνση Αυστριακών πολιτών και άλλων ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη και άλλες αραβικές χώρες.