ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός διαδηλωτής από σφαίρες στην Υεμένη

Νεκρός διαδηλωτής από σφαίρες στην Υεμένη
Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν...

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη νότια Υεμένη, όπου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Στις ογκώδεις πορείες που οργανώθηκαν στη Σαναά, το Άντεν, την Τάιζ και τη Μουκάλα συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι αυτή είναι «η αρχή του τέλους» για τον πρόεδρο Σάλεχ, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 32 χρόνια.

Στην πρωτεύουσα οι οργανωτές υποστήριξαν ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 100.000 άτομα για να προσευχηθούν όλοι μαζί μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Σαναά. Φοιτητές έχουν κατασκηνώσει στο χώρο απαιτώντας την πτώση του καθεστώτος.

Ο ιμάμης Αμπντάλα Σαάταρ δήλωσε στο κήρυγμά του ότι «η ανατροπή του καθεστώτος είναι η μοναδική διέξοδος» από την κρίση. «Φύγε, φύγε», φώναζαν οι διαδηλωτές, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Σάλεχ.

Οι οικογένειες των ατόμων που σκοτώθηκαν από υποστηρικτές του καθεστώτος κατά τη διάρκεια μιας καθιστικής διαμαρτυρίας στη Σαναά ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να θάψουν τους νεκρούς μέχρι να πέσει το καθεστώς.

Στο κέντρο της Σαναά, πολλοί υποστηρικτές του καθεστώτος συμμετείχαν και αυτοί σε μια ομαδική προσευχή στη μνήμη των «μαρτύρων της Υεμένης».

Μετά την εντολή του προέδρου Σάλεχ στις δυνάμεις ασφαλείας να «προστατεύουν» όσους διαδηλώνουν ειρηνικά, οι αστυνομικοί περιορίστηκαν να κάνουν σωματική έρευνα στους διαδηλωτές, για την περίπτωση που είχαν επάνω τους όπλα.

Ωστόσο στο Άντεν, παρά τις οδηγίες προς τους αστυνομικούς για «αυτοσυγκράτηση», οι δύο διαδηλώσεις που οργανώθηκαν κατέληξαν σε συγκρούσεις καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους να φτάσουν σε μια πλατεία που βρίσκεται κοντά σε πολλά προξενεία ξένων χωρών, στη συνοικία Χορ Μακσάρ. Ένας 17χρονος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ άλλοι 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον της πρώτης πορείας ενώ διέλυσαν βίαια τη δεύτερη.

«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» και «Θάνατος και ντροπή στους προδότες» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων στο Άντεν, στις 27 Ιανουαρίου, έχουν σκοτωθεί 13 άνθρωποι. Άλλοι δύο έχουν χάσει τη ζωή τους στη Σαναά και ένας στην Τάιζ.