ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον σεισμό στην Ιαπωνία

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον σεισμό στην Ιαπωνία
"Ήταν ίσως ότι χειρότερο έχω ζήσει από τότε που εγκαταστάθηκα στην Ιαπωνία πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια", είπε η δημοσιογράφος του...

"Ήταν ίσως ότι χειρότερο έχω ζήσει από τότε που εγκαταστάθηκα στην Ιαπωνία πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια", είπε η δημοσιογράφος του Ρόιτερς, Λίντα Σιέγκ, μετά τα 8,9 ρίχτερ που έπληξαν σήμερα την Ιαπωνία και το τσουνάμι που ακολούθησε.


Ο σεισμός προκάλεσε τον κλυδωνισμό των ουρανοξυστών στο Τόκιο, στα νότια, όπου οι δρόμοι κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ήταν γεμάτοι από κατοίκους της περιοχής που περίμεναν να βρουν ένα μέσο διαφυγής καθώς τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.

"Τρομοκρατήθηκα και ακόμα φοβάμαι", λέει ο 36χρονος Χιντεκάτσου Χάτα, διευθυντής κινεζικού εστιατορίου στην περιοχή Αλασάκα του Τόκιο. "Δεν έχω βιώσει ποτέ τόσο μεγάλο σεισμό", προσθέτει.

Μετά το σεισμό εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Τόκιο και πλήθη συγκεντρώνονταν μπροστά από τις οθόνες των τηλεοράσεων των καταστημάτων για να ενημερωθούν για το σεισμό. Ορισμένοι επιβάτες στον υπόγειο του Τόκιο φώναζαν και αγκάλιαζαν άλλους επιβάτες.

"Έτρεξα έξω από το γραφείο μου. Πανικοβλήθηκα και ξέχασα το κινητό μου τηλέφωνο και τα πράγματά του", είπε η Άγια Νακαμούρα, υπάλληλος γραφείου στο Τόκιο.

"Βλέπετε αυτό τον γερανό πάνω από αυτό το ψηλό κτίριο υπό κατασκευή; Νόμιζα ότι θα πέσει από το κτίριο γιατί όλα τα κτίρια γύρω μου κλυδωνίζονταν", περιέγραψε η ίδια.

Το τσουνάμι κάλυψε τεράστιες εκτάσεις στην παράκτια πόλη Σεντάι και τα τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν αυτοκίνητα και βάρκες να επιπλέουν στο νερό. Σπίτια παρασύρθηκαν από τα κύματα που έφθαναν τα δέκα μέτρα σε ύψος και αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν πλήρως από το νερό.

"Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος. Πολύ σπάνιο, καθώς στην Ιαπωνία οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς. Ο σημερινός ήταν πολύ διαφορετικός", έγραψε στο Twitter συνεργάτης του Ρόιτερς, ο Κέι Οκαμούρα.

Ο 27χρονος Ασάγκι Ματσίντα, σχεδιαστής ιστοσελίδων στο Τόκιο, περπατούσε κοντά σε ένα κατάστημα για καφέ όταν σημειώθηκε ο σεισμός. "Οι εικόνες από το σεισμό στη Νέα Ζηλανδία είναι ακόμα πολύ ζωντανές στη μνήμη μου κι έτσι φοβήθηκα πολύ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τόσο μεγάλος σεισμός πλήττει το Τόκιο".


Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ιαπωνία, μία από τις πιο σεισμικά δραστήριες περιοχές στον κόσμο. Στη χώρα αναλογεί περίπου το 20% των σεισμών που σημειώνονται παγκοσμίως κι έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 6 βαθμών και κατά μέσον όρο σημειώνεται σεισμός ανά πέντε λεπτά.