ΚΟΣΜΟΣ

«Προσπάθεια ευρείας διεθνούς βάσης» οι επιχειρήσεις στη Λιβύη

«Προσπάθεια ευρείας διεθνούς βάσης» οι επιχειρήσεις στη Λιβύη
«Ευρείας βάσης διεθνή προσπάθεια» απαιτεί η αποστολή...

«Ευρείας βάσης διεθνή προσπάθεια» απαιτεί η αποστολή στη Λιβύη, κατέληξαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι «υποστηρίζουν πλήρως» την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που δίνει άδεια για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Κατά τη συνομιλία με τον Ερντογάν, ο Ομπάμα ευχαρίστησε την Τουρκία επειδή βοήθησε να αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις δημοσιογράφοι των New York Times.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επιζητεί την διεύρυνση της συμμετοχής στις συμμαχικές στρατιωτικές επιθέσεις στις λιβυκές δυνάμεις και να διευκρινιστεί το θέμα της ηγεσίας της αποστολής στη Λιβύη, είχε επίσης συνομιλίες και με τον εμίρη του Κατάρ.

Ο Ομπάμα είπε στον σέιχ Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι ότι η συμμετοχή της χώρας του στην αποστολή στη Λιβύη αποδεικνύει το ρόλο που έχει ο ηγέτης του Κατάρ στην περιοχή, δήλωσε ένας σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Τέλος, η Τουρκία αποδέχτηκε να εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, μετά από αίτημα της Ουάσινγκτον, η οποία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη.

«Η Τουρκία απεδέχθη να είναι η δύναμη που θα προστατεύει τα συμφέροντά μας στη Λιβύη» ανέφερε ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.