ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ ραδιενεργά στοιχεία εντοπίστηκαν στο νερό στη Φουκουσίμα

Οκτώ ραδιενεργά στοιχεία εντοπίστηκαν στο νερό στη Φουκουσίμα
Δεκαεπτά άτομα τα οποία είναι εργαζόμενα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, έχουν προσβληθεί...

Δεκαεπτά άτομα τα οποία είναι εργαζόμενα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, έχουν προσβληθεί από μόλυνση ραδιενέργειας και είναι μόνον όσοι έχουν εκτεθεί σε ποσότητα, πάνω από την επιτρεπτή για εργαζόμενους σε πυρηνικά εργοστάσια, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Επίσης εντοπίστηκαν οκτώ ραδιενεργές ουσίες σε στάσιμο νερό σε υπόγειο τμήματος του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με μια ανάλυση της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο νερό στο τμήμα 1 του εργοστασίου ήταν αυτά του καισίου 137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986. Καταγράφηκε σε επίπεδο 1,8 εκατ. μπεκερέλ.

Το καίσιο 137, αντίθετα με το ραδιενεργό ιώδιο, έχει σχετικά μακρά ημιζωή, 30,2 ετών. Δημιουργείται στην διάρκεια της πυρηνικής σχάσης.

Στο νερό περιέχονταν επίσης τα ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131.

Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια ψύξης των αντιδραστήρων. Τρεις εργαζόμενοι που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες ψύξης του αντιδραστήρα αριθμός 3 εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που ήταν 10.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο, ανέφερε η Tepco χθες.

Τα τόσο υψηλά επίπεδα που ευρέθησαν αποδεικνύουν ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα.