ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Kαλεί το Κίεβο να σταματήσει την «πολεμοχαρή ρητορική»

Ρωσία: Kαλεί το Κίεβο να σταματήσει την «πολεμοχαρή ρητορική»

Την ανησυχία του για τις «μιλιταριστικές δηλώσεις» της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου, μετά την ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού υπό το φόβο ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Επιμένουμε το Κίεβο να σταματήσει αμέσως την πολεμοχαρή ρητορική, η οποία έχει στόχο να εκφοβίσει τον δικό του πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ νωρίτερα.

Ακόμη, η ρωσική διπλωματία κάλεσε την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση να απέχει από τη χρήση βίας και να ξεκινήσει άμεσα ένας διάλογος στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Δύση, η οποία κατηγορεί τη Μόσχα ότι ενέχεται στην αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου αυτονομιστές κατέλαβαν κι άλλα δημόσια κτίρια αποσπώντας μεγάλες περιοχές από τον έλεγχο του Κιέβου, επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυτή την εβδομάδα λόγω των ενεργειών που της αποδίδει στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, πάντως, αρνείται τις καταγγελίες των ΗΠΑ και κρατών της ΕΕ ότι υποκινεί την εξέγερση των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνικά, τόσο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, όσο και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο εξέδωσε ακολούθως σύντομες ανακοινώσεις στις οποίες επισήμανε τα σημεία όπου συμφώνησαν οι ηγέτες.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψής του στη Χιλή, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Μόσχα δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον άμεσα, σε αντίποινα γα τις κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του οι δυτικές δυνάμεις, αλλά διεμήνυσε πως ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στάση της εάν επιβληθούν ευρύτερα μέτρα σε τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα:

Λαβρόφ: Θα περιμένουμε να… ηρεμήσουν οι εταίροι μας!

Τα «πράσινα ανθρωπάκια» της Κριμαίας απέκτησαν τον ύμνο τους