ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Φουντώνει η οργή για την υπόθεση των 43 φοιτητών

Μεξικό: Φουντώνει η οργή για την υπόθεση των 43 φοιτητών

Διαδηλωτές εισέβαλαν την Τετάρτη (12/11/2014) σε κυβερνητικά κτίρια στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, κατά τη δεύτερη ημέρα συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών οι οποίοι δηλώνουν εξαγριωμένοι μετά την ανακοίνωση της πιθανής δολοφονίας 43 φοιτητών.

Η οργή των διαδηλωτών έχει επικεντρωθεί κατά των αρχών της πολιτείας Γκερέρο, τις οποίες κατηγορούν ότι έχουν κάνει ελάχιστα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στην πόλη Τσιλπανσίνο, πρωτεύουσα του Γκερέρο, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του περιφερειακού υπουργείου Υγείας και έβαλαν φωτιά σε έπιπλα και έγγραφα μπροστά ακριβώς από το κτίριο. Μία ημέρα νωρίτερα διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI).

Την περασμένη εβδομάδα, οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο μέλη συμμορίας οργανωμένου εγκλήματος είχαν ομολογήσει ότι σκότωσαν τους 43 φοιτητές, των οποίων τα ίχνη είχαν εξαφανιστεί από τις 26 Σεπτεμβρίου. Οι φοιτητές, ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών, ταξίδευαν με λεωφορεία όταν τους σταμάτησαν αστυνομικοί στην περιοχή Ιγκουάλα και τους οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία, ανέφεραν στις αρχές αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι αστυνομικοί παρέδωσαν τους φοιτητές σε μέλη της συμμορίας Γκερέρος Γιουνίντος.

Σε ανακοίνωσή της η μεξικανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ιγκουάλα είναι «βάρβαρα, τραγικά και απαράδεκτα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, οι αρχές έχουν υπό κράτηση 74 άτομα, μεταξύ των οποίων και 36 αστυνομικούς, καθώς και τον ηγέτης της συμμορίας.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί «βάρβαρο και αποτρόπαιο έγκλημα» και ότι πρέπει να διεξαχθούν διεξοδικές έρευνες προκειμένου οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Δεν γνωρίζω κανέναν άνθρωπο ο οποίος δεν θα ένιωθε τρομερή θλίψη για τα θύματα και τις οικογένειές τους», δήλωσε η ίδια.

Σχετικές ειδήσεις