ΚΟΣΜΟΣ

Δύο οι Γάλλοι τζιχαντιστές στο επίμαχο βίντεο

Δύο οι Γάλλοι τζιχαντιστές στο επίμαχο βίντεο

Ένας ακόμη Γάλλος υπήκοος, εκτός του Μαξίμ Οσάρ, φέρεται να εμφανίζεται στο βίντεο με τον αποκεφαλισμό των Σύρων στρατιωτών και του Πίτερ Κάσιγκ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή (16/11).

«Η παρουσία ενός δεύτερου Γάλλου είναι πιθανή, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη», τόνισε ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι η γαλλική δικαιοσύνη ξεκινά έρευνα για "δολοφονία από οργανωμένη συμμορία" στο πλαίσιο της δράσης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η έρευνα αυτή αφορά "τη δράση των δύο Γάλλων" που ενδέχεται να εμπλέκονται στις εκτελέσεις των αιχμαλώτων του Ισλαμικού Κράτους, διευκρίνισε ο Μολέν.

Από την ανάλυση του 15λεπτου βίντεο οι γαλλικές αρχές διαπίστωσαν ότι ένας από τους τζιχαντιστές που εμφανίζονται σε αυτό είναι ο Γάλλος πολίτης Μαξίμ Οσάρ. Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει ότι ο 22χρονος Οσάρ, ένας εξισλαμισμένος Γάλλος από τη Νορμανδία, είναι ένας από τους άνδρες της οργάνωσης που οδηγούν τους αιχμαλώτους στον τόπο της εκτέλεσής τους.

Ο Μολέν είπε ότι μία από τις "επαφές" του Οσάρ συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία και αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν ότι ο νεαρός είχε ταξιδέψει δύο φορές στη Μαυριτανία για να παρακολουθήσει μαθήματα σε κορανικές, σαλαφιστικές σχολές.

«Επέστρεψε απογοητευμένος, καθώς θεωρούσε ότι τα μαθήματα εκεί δεν ήταν αρκούντως ριζοσπαστικά για αυτόν», πρόσθεσε.

Ένας συνομήλικος του Οσάρ που εμφανίζεται στο βίντεο ενδέχεται να είναι και αυτός Γάλλος, σημείωσε ο εισαγγελέας, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Χιλιάδες Δυτικοί εθελοντές έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τον Μολέν 1.132 Γάλλοι πολίτες έχουν κάποια επαφή με πυρήνες τζιχαντιστών. Οι 376 από αυτούς, μεταξύ των οποίων 88 γυναίκες και 10 ανήλικοι, βρίσκονται στη Συρία και το Ιράκ.

"Είναι ένας εξωτερικός εχθρός αλλά είναι και εσωτερικός επειδή αύριο οι Γάλλοι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν και να χρησιμοποιήσουν τα όπλα του τρόμου εναντίον της ίδιας τους της χώρας", επισήμανε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Σχετικές ειδήσεις