ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Φέργκιουσον

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Φέργκιουσον

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι δρόμοι τηςμικρής πόλης Φέργκιουσον στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων για τη μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου στο προάστιο του Σεντ Λούις του Μισούρι.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες με δεκάδες κτίρια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ γίνονται αναφορές για τουλάχιστον 14 τραυματίες από πυροβολισμούς -όχι αστυνομικών-, ενώ σε πολλές περιοχές σημειώνονται λεηλασίες και βανδαλισμοί, τη στιγμή που η αστυνομία προσπαθεί να μην οξύνει το κλίμα.

«Δεν θα ξαναχτίσουν. Θα γίνει γρήγορα μια πόλη-φάντασμα», τόνισε πολίτης στο CNN.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Μισούρι ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών και ότι περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν πυρποληθεί και φλέγονται στην περιοχή του Φέργκιουσον.

Ο ίδιος μάλιστα προσωπικά «άκουσε για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς» στην περιοχή του Φέργκιουσον.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι επιπλέον δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενίσχυσαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν γίνει στόχοι πυρών, έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη του Μιζούρι Τζέι Νίξον.

141124230524-19-ferguson-reaction-1124-story-top

Όπως υπογραμμίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στην περιοχή.

Ο αρχηγός της αστυνομίας πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 29 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, αλλά «δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος» κατά τις ταραχές που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του ενώ γίνονται αναφορές για πυρά αυτομάτων όπλων, τη στιγμή που τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στο προάστιο του Σεντ Λούις Γιουνιβέρσιτι Σίτι, κοντά στο Φέργκιουσον, αν και δεν είναι σαφές ότι το περιστατικό συνδέεται με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει μετά την απόφαση. Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στο χέρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αναζητείται ο δράστης, σύμφωνα με μήνυμα στο λογαριασμό της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Twitter.

Παράλληλα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης και στην Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.

Παρακολουθήστε LIVE εικόνες από τα επεισόδια στο Φέργκιουσον:

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον, θέατρο φυλετικών ταραχών τον Αύγουστο μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, ο οποίος δέχθηκε τις έξι σφαίρες του αστυνομικού και έπεσε νεκρός.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης που απαλλάσσει τον αστυνομικό, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν απηύθυναν έκκληση προς τα πλήθη των διαδηλωτών για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για αυτοσυγκράτηση.

Η μητέρα του θύματος κατέρρευσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Σχετικές ειδήσεις