ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή και «μαύρο» χρήμα

ΕΕ: Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή και «μαύρο» χρήμα

Με μια νέα συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να βάλει όρια στην οικονομική τρομοκρατία.

Νέους κανόνες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια συμφωνία που φιλοδοξεί να ελέγξει την οικονομική τρομοκρατία η οποία χρησιμοποιεί ως κανάλια της ανώνυμες εταιρείες.
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη θέσπιση κανόνων που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πλαισίου, περισσότερο αποτελεσματικού, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι διάφορες χώρες θα πρέπει τώρα να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους μετόχους και ιδιοκτήτες εταιρειών, κοινοπραξιών αλλά και οργανισμών κάθε είδους και μορφής προκειμένου να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος καρπώνεται τα όποια κέρδη.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τράπεζες, λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες, δικηγόροι, μεσίτες ακινήτων και καζίνο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν κάθε ενδεχόμενα «ύποπτη» συναλλαγή με πελάτες τους.

Ειδικά μητρώα θα είναι ανοικτά στις εθνικές αρχές στο σύνολο των 28 ευρωπαϊκών χωρών. Στις τράπεζες θα παραχωρηθεί μερική πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν ελέγχους σχετικά με το ποιος πραγματικά είναι ο εκάστοτε πελάτης τους. Ταυτόχρονα, μερική πρόσβαση θα παραχωρηθεί και σε δημοσιογράφους και ερευνητές, που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν «έννομο συμφέρον» να εξετάσουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ γύρω στο 2017. Εξάλλου, έχει ήδη την υποστήριξη της Ομάδας των 20 (G20), παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Κίνα.

Κ. Τζαβάρα

(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις