ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Νέα επίθεση της Μπόκο Χαράμ με 35 θύματα

Νιγηρία: Νέα επίθεση της Μπόκο Χαράμ με 35 θύματα

Τριάντα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 απήχθησαν από χωριό στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας, κατά τη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσε η Μπόκο Χαράμ την περασμένη Κυριακή. Επιπλέον, η εξτρεμιστική αυτή οργάνωση έγινε αιτία να καταδικαστούν σε θάνατο 54 στρατιώτες που αρνήθηκαν να μετάσχουν σε επιχείρηση εναντίον της.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες, αντάρτες που έφθασαν με αυτοκινητοπομπή επιτέθηκαν στο χωριό Γκουμσουρί, 70 χλμ. νότια του Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσας του κρατιδίου Μπόρνο, του ιστορικού οχυρού τους. "Σκότωσαν 35 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένου του ιμάμη του χωριού και του αρχηγού της τοπικής πολιτοφυλακής".

"Αφού σκότωσαν τους νέους μας, οι αντάρτες πήραν τις γυναίκες και τις κόρες μας", δήλωσε ο Μουχτάρ Μπούμπα, κάτοικος του χωριού που έχει καταφύγει στο Μαϊντουγκούρι.

Οι πληροφορίες για την επίθεση έγιναν γνωστές τέσσερις ημέρες αργότερα, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση στην περιοχή του Γκουμσούρι, που βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο ο οποίος συνδέει το Μαϊντουγκούρι με το Σίμποκ, την πόλη απ΄όπου η οργάνωση απήγαγε περισσότερες από 200 μαθήτριες τον περασμένο Απρίλιο.

Παρότι η απαγωγή στο Σίμποκ -- με 219 κορίτσια να παραμένουν στα χέρια των ισλαμιστών-- προκάλεσε κύμα αντιδράσεων μετά τη διεθνή κινητοποίηση και την εκστρατεία "Bring back our girls" στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, οι απαγωγές γυναικών από ισλαμιστές είναι σχετικά συχνές σε αυτή την περιοχή της Νιγηρίας.

Οι γυναίκες αυτές και τα κορίτσια χρησιμοποιούνται ως σκλάβες του σεξ, μαγειρεύουν και κάνουν τις οικιακές δουλειές στα στρατόπεδα της οργάνωσης, ενώ χρησιμοποιούνται και στην πρώτη γραμμή της μάχης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

"Οι τρομοκράτες μας επιτέθηκαν ανελέητα πυροβολώντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Είχαν όπλα και βόμβες και έφθασαν στο χωριό με μπιτόνια βενζίνης για να κάψουν τα σπίτια", πρόσθεσε ο Μπούμπα ο οποίος είχε καταφέρει να διαφύγει στο Μαϊντουγκούρι τρεις ημέρες μετά.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, το χωριό προστατεύεται από μια σχετικά αποτελεσματική ιδιωτική πολιτοφυλακή, η οποία όμως ηττήθηκε κατά την επίθεση της Κυριακής.

Καταδίκη 54 στρατιωτών

Παρά τον φτωχό εξοπλισμό τους, οι Civilian JTF, αυτοί οι νέοι που εντάσσονται στις τάξεις των πολιτοφυλακών για να πολεμούν τους ένοπλους ισλαμιστές, φαίνεται να έχουν αντικαταστήσει τον στρατό σε βορειοανατολικής περιοχές, όπου οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ είναι σχεδόν καθημερινές.

Την Τετάρτη, νιγηριανό στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο 54 στρατιώτες κατηγορούμενους για ανταρσία, γιατί είχαν αρνηθεί να λάβουν μέρος σε επιχείρηση κατά της Μπόκο Χαράμ στη βόρειοανατολική χώρα, σύμφωνα με το δικηγόρο τους, Φέμι Φαλάνα.

Οι Νιγηριανοί στρατιώτες, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και περιορισμένοι σε αριθμό, αρνούνται συχνά να πολεμήσουν στην περιοχή αυτή, ενώ ο στρατός έχει δεσμευτεί να ανακτήσει τον έλεγχο 20 πόλεων που έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Οι στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαμαρτύρονται για έλλειψη όπλων και κατάλληλου εξοπλισμού για να αντιμετωπίσουν την Μπόκο Χαράμ στα προπύργιά της.

Η δράση της Μόκο Χαράμ ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια με στόχο την ίδρυση ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία. Η Μπόκο Χαράμ διαθέτει άρματα μάχης, εκτοξευτές πυραύλων και άλλα βαρέα όπλα, ενώ τα νιγηριανά στρατεύματα δεν έχουν ούτε πυρομαχικά για τα τουφέκια τους ΑΚ-47. Η Μπόκο Χαράμ κήρυξε τον Αύγουστο "χαλιφάτο" στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της.

Σχετικές ειδήσεις