ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Αίγυπτος: Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Για πρώτη φορά, μετά από δύο μήνες, το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα άνοιξε, αφήνοντας ελεύθερη τη διέλευση από και προς τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με Παλαιστινίους και Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Η Ράφα είναι το μοναδικό κύριο σημείο διεύλευσης προς κι από τη Λωρίδα της Γάζας, μία μικρή λωρίδα γης όπου κατοικούν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, που δε συνορεύει με το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος είχε κλείσει το πέρασμα στις 25 Οκτωβρίου, μετά το θάνατο 33 μελών των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας από ισλαμιστές μαχητές, στην όμορη περιοχή του Σινά.

Από τότε, το Κάιρο έχει ανοίξει το πέρασμα μόνο δύο φορές ώστε να επιτρέψει σε χιλιάδες Παλαιστινίους που είχαν μείνει στην Αίγυπτο και αλλού να επιστρέψουν στη Γάζα, όπου κυριαρχεί η ισλαμιστική Χαμάς.

Ο Μάχερ Αμπού Σάμπχα, ο διορισμένος από τη Χαμάς υπεύθυνος των συνοριακών περασμάτων, δήλωσε πως η Ράφα θα ανοίξει για δύο ημέρες προκειμένου κάτοικοι της Γάζας που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες να μπορέσουν να περάσουν στην Αίγυπτο και από εκεί σε άλλες χώρες για θεραπεία και ξένοι υπήκοοι και φοιτητές να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Αιγύπτιος αξιωματούχος, επικαλούμενος "λόγους ασφαλείας", δήλωσε πως δεν υπάρχει ακόμη απόφαση που να επιτρέπει το μόνιμο και πλήρες άνοιγμα του περάσματος, όπ συνέβαινε πριν από τις 25 Οκτωβρίου.

Σχετικές ειδήσεις