ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομική αποζημίωση για τα θύματα των παιδόφιλων ιερέων

Οικονομική αποζημίωση για τα θύματα των παιδόφιλων ιερέων
Η ηγεσία της καθολικής εκκλησίας του Βελγίου δεσμεύθηκε...

Η ηγεσία της καθολικής εκκλησίας του Βελγίου δεσμεύθηκε ότι θα αποζημιώσει τα θύματα που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από παιδόφιλους ιερείς.

Ταυτόχρονα, οι επίσκοποι και ηγούμενοι δήλωσαν ότι έχουν επίγνωση «της ηθικής τους ευθύνης», στον απόηχο των σκανδάλων που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και ένα χρόνο.

«Οι επίσκοποι και οι ηγούμενοι αναγνωρίζουν απερίφραστα ότι αυτά τα συμβάντα είναι ακόμη πιο θλιβερά καθώς οι δράστες τους είναι μέλη της εκκλησίας τα οποία έχουν ηθικό κύρος και τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Έχοντας επίγνωση της ηθικής μας ευθύνης και των προσδοκιών που έχει η κοινωνία από εμάς, οι επίσκοποι και οι ηγούμενοι δεσμεύονται να αναγνωρίσουν τα θύματα και να υιοθετήσουν μέτρα επανόρθωσης των δεινών που υπέστησαν. Επιπλέον είναι αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια των θυμάτων και να τους προσφέρουν οικονομική αποζημίωση σύμφωνα με τις ανάγκες τους», προσθέτει η ανακοίνωση.

Στην κίνηση αυτή προχώρησαν οι καθολικοί επίσκοποι, μετά το αίτημα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2010 με την αποκάλυψη εκατοντάδων περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς στο Βέλγιο.

Η επιτροπή πίεσε την καθολική εκκλησία του Βελγίου να δημιουργήσει μια «επιτροπή διαιτησίας», η οποία θα μπορούσε να ορίσει την αποζημίωση των θυμάτων.